Golfjournalen testar Saare Golf – Bästa banan i Saaremaa

Det är dag två på vår resa till golflandet Estland, och vi är på väg till Saare Golf på ön Saaremaa eller Ösel som den heter på svenska. Ösel är den största ön i Estland och hem till en av de sju banorna i landet.

Bilresan till Ösel från Tallinn tar ungefär fyra timmar. De större vägarna i Estland är av bra kvalitet, de flesta påminner om svenska landsvägar. Motorvägar är ovanliga utanför större städer. Det är lätt att hitta, och du kan välja att ta med din egen bil eller hyra lokalt. Bensinen är en smula billigare än genomsnittet i EU.

Efter ca två timmars körning från Tallinn kommer du till bilfärjan som tar dig till Ösel. Överfärden tar ungefär en halvtimme, och när du parkerat bilen på färjan kan du gå upp till matsalen för en lättare lunch eller en öl (utom för bilföraren, alkoholgränsen i Estland är 0.00%) i cafeterian, eller bara njuta av utsikten från översta däck. Efter färjeturen tar det ytterligare ungefär en timme att nå Kuressaare, den största staden på Ösel.

Kuressaare

Kuressaare ligger på Ösels sydkust. Den är inte stor (hela Ösel har bara 35.000 invånare) och påminner lite om en svensk småstad, pittoresk, lite sömnig. Men skenet bedrar. Det finns ett nästan oändligt utbud av olika aktiviteter som segling, windsurfing, kitesurfing, och naturligtvis sol och bad. Men den allra största anledningen till att turister söker sig hit är för att gå på spa. Det första spaat startades redan år 1840, och nuförtiden finns det ett bra urval för alla smaker. Jag bodde på George Ots Spa Hotel bredvid småbåtshamnen, ett utmärkt hotell med moderna rum och gratis tillgång till spa, inklusive ett urval av olika bastubad. Perfekt efter en golfrunda. Och snabb wifi naturligtvis.

Men vi var inte här för spa utan för att spela golf. Saare Golf ligger precis väster om staden, nära nog att gå. Jag hyrde en cykel på hotellet och cyklade till banan på fem minuter. Allt är nära i Kuressaare.

Saare Golf – Den bästa banan i Saaremaa

Saare Golf kallar sig själva ”Den bästa banan i Saaremaa”. Det är inte en svår status att uppnå; Saare Golf är den enda banan på ön. Men även om det fanns fler banor på ön är det lätt att se att Saare Golf skulle vara den bästa, det är en riktigt fin bana.

Kvaliten och känslan för detaljer är uppenbar från första början. Klubbhuset är modernt designat, med en välsorterad proshop och omklädningrum på bottenvåningen. En trappa upp ligger restaurangen och baren, med utsikt över 9:e och 18:e hålen, precis som det ska vara. Restaurangen har också en uteterrass där du kan njuta av solnedgången över avslutningshålen. Allt mycket smakfullt inrett, och smakfull var även lunchen som med råge överträffade förväntningarna.

Det är också värt att nämna träningsområdens. Förutom driving range och övningsgreen finns det också en trehåls övningsbana vid klubbhuset. Kort men inte lätt, med både vatten och bunkrar i spel för att finslipa ditt närspel.

Saare Golf håller USGA-standard

Artonhålsbanan designades av den finske bandesignern Lassi Pekka Tilander för att möta USGA-standard. Banan öppnade för spel år 2008. Terrängen där banan ligger var tidigare täckt av skog och buskvegetation, så en hel del jobb gick till röjning. Terrängen var ganska platt, så ett antal sjöar grävdes för att få material att forma banan med. Resultated är en lagom undulerad bana med mycket vatten i spel.

När du spelar banan känns det ibland som om du är på en linksbana. Med fairways kantade av träd och gott om vatten är detta naturligtvis inte fallet, men fairways har en definitiv linkskänsla. Kanske är det den förhärskande sydvästliga vinden, ofta hård, som förstärker linkskänslan. När det blåser på blir banan en utmaning.

Många av hålen ser relativt raka och lätta ut från tee, men bunkrar och vatten har placerats på strategiska platser och gör banan mycket svårare än den ser ut. Addera lite vind och speciellt motvindshålen blir till rejäla utmaningar. Hål 13 och 14 sticker ut som lite annorlunda än de övriga. Hål 13 är ett kort par 4, dogleg vänster med vatten i böjen. Det 14:e är ett långt par 4 med vatten på båda sidor.

Både första och andra nio slutar rakt framför klubbhuset, i en traditionell layout med vatten mellan hålen. Det 18:e är ett par 4, svagt dogleg vänster med vatten till vänster. Du kan spela safe till höger och ha ett långt inspel kvar, eller ta en risk och gå till vänster för att bli belönad med ett kortare inspel (eller en boll i vattnet). Ett bra avslutningshål där många tävlingar kan avgöras.

Golf och spa – en perfekt kombination

När vi besökte var banan i utmärkt skick, speciellt greenerna som var näst intill perfekta. Vi rekommenderar definitivt den här banan. Om du dessutom tycker om att gå på spa är Kuressaare en perfekt destination.

Alla artiklar från Estlandsresan

  1. På upptäcktsfärd – Golf i Estland
  2. Vi testar Saare Golf
  3. Pärnu – Estlands sommarstad och nya golfmecka
  4. Vi testar Pärnu Bay Golf Links
  5. Möte med banarkitekten Lassi Pekka Tilander