Golfjournalen testar Pärnu Bay Golf Links – Bästa banan i Estland

Pärnu Bay Golf Links är den nyaste banan i Estland, färdigställd år 2015. Som namnet antyder ligger den just utanför Pärnu, Estlands sommarhuvudstad.

Pärnu Bay Golf Links är ett ambitiöst projekt som har varit på gång av och till de senaste tio åren. Bandesigner är den finske golfarkitekten Lassi Pekka Tilander, och finansieringen kommer från den svenska filt-kungen Peter Hunt.

Pengar inget problem

Redan från första början får man intrycket att pengar inte har varit en begränsande faktor när Pärnu Bay Golf Links byggdes. Trots att klubbhuset inte var riktigt färdigt när vi besökte banan så märktes det att ambitionsnivån är hög. Och när man kliver ut på banan så förstärks den känslan ytterligare.

Hela banan är byggd på sand. Terrängen vid Rigabukten är ganska flack, och fairways följer mestadels den naturliga plattheten med bara små unduleringar. Greenerna däremot har formats betydligt mer aggressivt, med många unduleringar och inte sällan flera olika platåer. Greenerna är dessutom i de flesta fall välbevakade av sandbunkrar i linksstil, med överhängande gräs, ”skägg”.

Vill man vara helt korrekt så finns det egentligen inga bunkrar alls på banan, eftersom alla sandområden är s.k. waste areas. Det betyder att du får lov att grunda klubban och göra övningssvingar i ”bunkrarna”. Strikt sett behöver du inte heller kratta efter dig, men det hör naturligtvis till ren artighet att ändå göra det.

Enkelt att konfigurera om banan efter väder och vind

Ett annat kännetecken för banan är att det bara finns en klipphöjd på fairways. Det finns alltså ingen andra klipphöjd mellan fairways och ruff. Många av hålen har fairways med långsträckta bunkrar, waste areas, på ena sidan och ruff på den andra. Ruffen är påminner mycket om vad du hittar på linksbanor, så oftast är det inget problem att hitta bollen.

Eftersom alla fairway har bara en klipphöjd så står det greenkeepern fritt att placera utslagsplatserna där det bäst passa för dagen. Med den friheten kan han sätta upp banan efter vädret eller efter vilka spelare som ska spela banan just den dagen. Är det t ex väldigt blåsigt kan han flytta fram tees, och därmed hålla speltempot uppe trots de svåra förhållandena. En bra finess.

Banan sträcker sig fram och tillbaka längs skogskanten, med en bra mix av par 3, 4 och 5 hål. Många av hålen ser lätta ut från tee, men strategiskt placerade ”bunkrar” och stora sandområden begränsar spelvägarna kraftigt om du vill utmana banan. Strategiskt spel är oftast viktigare än att slå så långt som möjligt, på det viset påminner Pärnu Bay Golf Links mycket om en äkta linksbana.

Banan slutar med några hål längs Rigabuktens strand. Hål 14, ett par 3, tar dig ner till kusten, och hål 15 till 18 går sedan parallellt med strandlinjen, med hög tallskog på andra sidan fairway. Den här delen av banan ligger i söderläge, så avslutningshålen har sol hela dagen, ofta följt av vackra solnedgångar. Avslutningshålen är definitivt de vackraste och bland de bästa hålen på hela banan.

Klubbhus med utsikt

Klubbhuset ligger strax ovanför artonde hålets green, med en panoramautsikt över Rigabukten. På nedervåningen hittar man proshop och omklädningsrum, och på övervåningen restaurang och bar. Hela övervåningen omges dessutom av en terass, så det går att hitta en plats i solen hela dagen.

Eftersom Pärnu Bay Golf Links är byggd på sandbotten så kommer den att kunna hållas öppen under stora delar av året, längre än de flesta banor på den här latituden. Att banan är byggd på sand fick vi själv bevis på när vi spelade banan direkt efter ett riktigt ösregn, och fann att banan torkade upp på nolltid.

Vi kan inte vänta att få spela den här banan igen. Mycket rekommenderad.

Alla artiklar från Estlandsresan

  1. På upptäcktsfärd – Golf i Estland
  2. Vi testar Saare Golf
  3. Pärnu – Estlands sommarstad och nya golfmecka
  4. Vi testar Pärnu Bay Golf Links
  5. Möte med banarkitekten Lassi Pekka Tilander