Pärnu – Estlands sommarstad och nya golfmecka

Efter en underbar dag på Ösel så gav vi oss av till huvudmålet på den här resan, staden Pärnu på Estlands sydkust, och den nya golfbana som just färdigställts där. Resan från Ösel till Pärnu är kort, mindre än två timmar på fina vägar.

Sommarstaden Pärnu

Det är i Pärnu du vill synas på sommaren. Det är Estlands ”sommarhuvudstad”. När vi närmar oss staden kör vi längs Pärnufloden. Precis innan floden når havet tar den en skarp sväng och går parallellt med kusten i några kilometer, och skapar en lite halvö. Det är på halvön man hittar Gamla Pärnu, med gamla stan, alla span, och de många Jugend-husen längs avenyer som går ner mot den breda stranden med kritvit sand. Pärnu är en romantisk stad där livet flyter på i sakta mak, perfekt för lugna eftermiddagspromenader, kanske en cykeltur, eller en joggingtur längs stranden. Det är ingen slump att antalet invånare i staden tiodubblas om sommaren.

Men, golfare som vi är kan vi inte gå på spa i två veckor, oavsett hur bra den än är (och de är riktigt bra). Vi måste spela golf. Tidigare fanns det bara en golfbana i Pärnu, men nu finns det en till, och den är bra: Pärnu Bay Golf Link

Ett långvarigt projekt

Pärnu Bay Golf Links har varit på gång i nästan tio år, med diverse start och stopp pga finanskris och annat. Men nu är den långa resan över, och banan är klar för spel. Nästan klar. Klubbhuset är inte riktigt klart när vi besöker, men vi fick äran att spela banan ändå. Dubbel ära, eftersom vi var de allra första spelarna på banan, och vi fick dessutom spela med bandesignern själv, Lassi Pekka Tilander. Inte ens han hade spelat banan före idag.

Vädret ställde till det en smula. När vi först kom till banan öste regnet ner med sådan kraft att inte ens härdade golfare som vi kunde starta. Eftersom klubbhuset inte var klart fanns det ingenstans att byta till regnkläder, så vi beslutade oss för att avvakta.

Ett par timmar senare visade prognosen att det skulle klarna upp, så beslutade oss för att ge oss ut. Lite duggregn på första hålet, men sedan blev det uppehåll. Vi förväntade oss att banan skulle vara i dåligt skick efter de stora regnmängderna, men så var inte fallet. Några små pölar på fairways på de första hålen (inga på green), men sen försvann vattnet som genom trolleri. ”Allt på grund av det sandiga underlaget” förklarar Lassi. Marken är som gjord för en golfbana. Hela banan är uppbyggd på sand, vilket garanterar att banan är spelbar i stort sett året runt.

Sand, sand och mera sand

Terrängen runt Rigabukten är relativt platt, och banans fairways har byggts med bara små höjdskillnader. Greenerna däremot är moderna och mycket undulerade, och har ofta flera olika platåer. Greenerna är dessut mycket välbevakade av sandbunkrar, byggda i linksstil med överhängade ”skägg”.

Fast om man ska vara riktigt petig har banan inga bunkrar alls, eftersom alla sandområden, och de är många, har definierats som ”waste areas”. Detta betyder att du kan grunda klubban och göra övningssvingar, och du behöver strikt taget inte kratta efter dig. Men för artighetens skull bör du naturligtvis göra det.

Utslagsplatser där det passar för dagen

Ett annat kännetecken för banan är att alla fairways bara har en klipphöjd. Det finns alltså inte en andra klipphöjd mellan det finklippta och ruffen. Många av hålen har ruff på ena sidan, och gigantiska sandbunkrar (”waste areas”) på den andra. Ruffen liknar den du hittar på links-banor, så för det mesta är det inget som helst problem att hitta bollen. En annan effekt av att ha bara en klipphöjd är att det inte finns några uttalade tee-boxar. Det gör att greenkeepern kan sätta utslagen där det passar för de förhållanden som gäller för dagen. Är förhållandena perfekta kan han flytta bak tees, är det många höghandicappare i en tävling kan de flyttas fram. Ett system som säkert kan hjälpa till att få upp speltempot, även när spelförhållandena är tuffa.

Banan löper fram och tillbaka längs skogskanten, med en bra blandning av par tre, fyra och fem. De flesta hålen ser lätta ut sett från tee, men fairwaybunkrar och stora sandområden är i spel på de flesta hål och minskar drastiskt dina spelvägar om du vill utmana hålet. Med möjligheten att fritt flytta utslagsplatserna går det att sätta upp banan så att den passar alla spelare, oavsett spelförmåga.

Linkskänsla på avslutningshålen

Banan avslutas med en vacker sträng av hål längs Rigabuktens strand. Hål 14, ett par 3, tar dig ut till kusten, och hål 15 till 18 går sedan längs stranden, med en barrskog på längs andra sidan. Den här delen av banan ligger i söderläge med sol hela dagen, och en vacker solnedgång som avslutning på rundan. En perfekt avrundning på golfdagen.

Klubbhuset ligger invid 18:e green med utsikt över Rigabukten. På nedervåningen finns proshop och omklädningsrum, och på övervåningen restaurang och bar. Runt hela klubbhuset sträcker sig en terass, så du kan njuta av solen hela dagen om du så vill.

Efter detta smakprov kan vi definitivt rekommendera banan. En av de bästa, eller kanske den allra bästa, nya banorna i Europa.

Läs hela vår recension och vad banan fick för betyg ->

Alla artiklar från Estlandsresan

  1. På upptäcktsfärd – Golf i Estland
  2. Vi testar Saare Golf
  3. Pärnu – Estlands sommarstad och nya golfmecka
  4. Vi testar Pärnu Bay Golf Links
  5. Möte med banarkitekten Lassi Pekka Tilander

Vill du ha mer information om Pärnu and Estonia, besök www.visitestonia.com.