Sensommargolf i Tjeckien – Den ultimata grabbresan

80 fina golfbanor. Ett underbart höstväder. En klassisk partystad. Och förstklassig öl för 7 kr halvlitern. Vad mer kan ett gäng golfgrabbar önska sig?

Samla ihop ditt favoritgäng, packa ner golfutrustningen, och flyg till Prag på under två timmar. Hyr en bil och kör runt och spela golf, ät god mat, och drick god öl. Allt till mycket rimliga priser med svenska mått mätt. En perfekt grabbresa.

Men om sanningen ska fram så har Tjeckien mycket att erbjuda för hela familjen. Prag är en fantastiskt vacker stad med många historiska byggnader, charmiga torg, och utmärkt shopping. Gamla stan har så många gator och gränder att undersöka i en labyrint som tar många timmar att bemästra. Om du är den enda golfaren i familjen kan du förmodligen lämna resten av familjen i gamla stan, ta en sväng på golfbanan, och komma tillbaka utan att de saknat dig!

Läs mer om Prag i vår guide – Den gyllene staden

Prague City Golf Club

Vi började vår resa med en golfrunda på den helt nya Prague City Golf Club (bildspel). Så ny att den inte var helt färdig när vi var där, vi kunde bara spela sista nio. Layouten och kvaliteten på banan är bra, och den kommer nog att bli riktigt bra om några år. Många dammar och bunkrar var ännu inte färdigbyggda, så det var svårt att se riktigt hur det kommer att bli. Klubbhuset är inhyst i en klassisk byggnad, men med en toppmodern inredning. Helt nya omklädningsrum, en elegant restaurang, och en fin uteservering. För den som är i Prag och har kort om tid är Prague City Golf Club ett bra alternativ.

Mer om Prague City Golf Club

Benesov

Vi lämnade Prag bakom oss och styrde kosan mot Benesov, en mindre stad strax söder om Prag, ca 45 minuter med bil. Inte mycket nattliv, men ett antal bra restauranger och ölhak. Och nära till flera utmärkta golfbanor, så Benesov kan fungera som bas för flera dagars golfutflykter.

Konopiste Golf Club

Just söder om Benesov hittar man Konopiste GC (bildspel). Klubbhuset och tillika hotellet i klassisk stil ger ett mycket imponerande första intryck, och man blir inte besviken när man kommer in. Allt i högsta klass, välutrustad pro shop, en fin restaurang med god mat, och en utmärkt bar och uteservering.

Även golfen håller hög klass. Konopiste har två artonhålsbanor, D’Este och Radecky. D’Este-banan klättrar snabbt uppför, och redan på andra hålet har man en förnämlig utsikt över dalen. Första nio böljar sig fram genom landskapet, och avslutas med ett par 4 med greenen på en liten ö. Egentligen inte ett svårt hål, men vatten har en egendomlig egenskap på svingen. Visst slog vi ett par bollar i dammen.

Andra nio är inte fullt lika pittoreska, men fullt spelvärda. Den andra banan, Radecky, var även den mycket vacker. Tyvärr hann vi inte med banan den här gången, men vi ser fram emot att återvända. Konopiste GC är definitivt värd ett besök.

Mer om Konopiste Golf Club

Pisek

Vidare söderut hittar man den lilla staden Pisek. Det är definitivt värt att stanna en natt i Pisek, om inte annat för att vandra runt i den välbevarade staden i solnedgången. I Pisek hittar man Tjeckiens äldsta bro, från 1300-talet. Vid de stora översvämningarna sommaren 2002 stod vattnet en hel meter över bron, men den klarade sig oskadd.

Om du övernattar i Pisek, prova Hotel Biograf som har en utmärkt restaurang, och en bar med den mest serviceinriktade bartendern i Tjeckien, Mr. Kuba.

Prachensky Golf Club

Prachensky Golf Club (bildspel) strax söder om Pisek är en av de mer utmanande banorna vi stötte på den här resan.

Redan på första hålet är inspelet blint. Sedan följer fler svåra hål, bl a ett par fem med en smal fairway längs en sjö, och ett par 3 på 185 m utan fairway med greenen på en ö. Inget för höghandicapparen. Men banan var i gott skick, och hålen var intressanta om än svåra. Andra nio är lite lättare, så när rundan var slut kände vi oss ändå ganska nöjda. Ännu nöjdare var vi efter en mycket bra lunch i den högklassiga restaurangen.

Vi rekommenderar Prachensky för bogeygolfare eller bättre.

Mer om Prachensky Golf Club

Golf Resort Monachus

Ännu lite längre söderut i Bohemien, ända vid gränsen till Österrike, hittar man Golf Resort Monachus (bildspel). Det är faktiskt så nära till Österrike att du kan göra en utflykt med golfbilen till en golfbana på andra sidan gränsen och ta dig en öl mellan rundorna.

Golfbanan är lite lättare och passar alla handicap, utan att för den skull vara tråkig för låghandicapparen. Banan slingrar sig omväxlande genom skogs- och ängslandskap med en intressant layout. Omgivningarna är vackra och mycket stillsamma. Rena terapin för själen att spela här. En bana vi kan rekommendera för alla golfare.

Mer om Golf Resort Monachus

Beroun Golf Resort

Sist ut den här gången var Beroun Golf Resort (bildspel), strax sydväst om Prag. Sist och också bäst. Beroun är verkligen en mästerskapsbana. En spännande layout och i utmärkt kondition.

Runt klubbhuset ser banan lite platt ut, men skenet bedrar. Redan på första hålet börjar klättringen, och snart har man en fantastisk utsikt över banan och den närliggande staden Beroun. Banan slingrar sig sedan genom ett skogslandskap med stora höjdskillnader, och levererar ett antal spännande hål av olika svårighetsgrad. Från sjuttonde hålets green ser man ut över banan och klubbhuset, en magnifik utsikt. Sista hålet är ett par fem med utslaget ut över dalen. Det frestar verkligen till att försöka nå fram på två slag, men greenen är välbevakad med en liten sjö. Ett bra avslutningshål med utmaningar för spelare av alla skicklighetsgrader.

Klubbhuset är byggt i hypermodern stil, nästan för modernt. Men alla faciliteter är av toppklass, inklusive restaurangen, som serverar mat i toppklass till budgetpris. Så småningom kommer man nog också att lista ut att man vill ha någonstans att sitta i omklädningsrummen…

Mer om Beroun Golf Resort

Bonus

Som en bonus fick vi också smygtitta på den ännu inte helt färdiga Albatross Golf Resort (bildspel), inte långt från flygplatsen. Banan ser verkligen lovande ut, och man har inte sparat i konstruktionen av varken klubbhuset eller banan.

Detta kommer nog att bli den finaste banan runt Prag. Vi ser fram emot att komma tillbaka och spela den när den är färdigbyggd.