Golf i Tunisien – En bra vintergolfdestination

Vi anlände strax efter midnatt. Efter att ha hämtat ut vårt bagage steg vi ut i den varma natten. Det regnade. Vi var i Sahara.

– Första regnet i år, sa vår chaufför glatt. Det var den 14:e april. Regnet var mycket välkommet.

Vi var i Tozeur i sydvästra Tunisien. Tozeur är en ökenstad, en oas med över 400.000 dadelpalmer. Och en golfbana. Det var därför vi var här.

Nästa morgon syntes inga spår av regnet, solen sken och det såg ut att bli en perfekt golfdag. Vi gav oss av mot golfbanan, som ligger ca 5 minuter med bil från turistområdet där de flesta hotellen ligger.

Golf Oasis

Vi blev väl mottagna i klubbhuset på Golf Oasis. Vi var de första spelarna för dagen. Inga moln syntes på himlen, så jag lät caddiemastern ta hand om mitt paraply för att lätta på lasten.

Banan har en intressant layout, mer kuperad än man kanske skulle vänta sig när man föreställer sig en ökenbana. Tvärs genom de första nio hålen sträcker sig en ravin som ser ut som något taget ur en Star Wars-film. Inte så underligt kanske, scener från filmerna spelades in i öknen inte långt härifrån. Det finns också ett flertal vattenhål, kanske inte heller något man förväntar sig i öknen.

Från golfbanan har man en fin utsikt över den stora saltsjön, Chott el-Djerid. Sjön är numera mestadels torr, men tros en gång i världen ha varit en del av medelhavet. Tittar man mot horisonten över sjön kan man tycka sig se vatten, men det är bara en hägring. Precis som den där birdien jag tyckte mig se.

Banan är mycket lovande, lämplig för medelhandicappare. Tyvärr är den inte i allra bästa skick, gräset är fortfarande lite tuvigt med sand emellan, och greenerna är lite ojämna. Greenkeepern såg bekymrad ut när vi frågade om gräset.

– Det blir rutinmässigt över 50C på sommardagarna, och på vintern kan temperaturen gå ner till noll. Det är svårt att hitta en gräsblandning som tål båda extremerna.

Det grässort man har sått med just nu är tätast och grönast på sommaren. Men då är det ingen som vill spela, det är alltför varmt. Men greenkeepern var ändå optimistisk om banans framtid. Man fortsätter att experimentera med att så över med andra grässorter på hösten. Om man lyckas så kommer banan att bli i toppklass. Men redan nu är den en upplevelse att spela, så länge man har förståelse för gräsproblemen.

Efter en utmärkt lunch i klubbhuset var det dags för avfärd. Mitt paraply stod inte att hitta. Caddiemastern var förtvivlad, och erbjöd mig ett helt nytt paraply som ersättning. Nu är jag lycklig ägare till ett paraply från Sahara!

Tozeur

Förutom golf finns det en hel del att se och göra i Tozeur. Turistnäringen har nu blivit viktigare än den traditionella dadel-odlingen, på gott och ont. Men det finns fortfarande över 400.000 dadelpalmer. En tur ut till en av odlingarna är intressant.

Vi stötte på Ali, en av arbetarna på en dadel-oas. Hans far jobbade med dadel-odling, liksom hans farfar, och det är också Alis plan. Ali demonstrerade hur man enkelt klättrar, eller som i hans fall, springer upp i en dadelpalm. Skörden är i november, men Ali bor och jobbar med underhåll i dadel-oasen året runt tillsammans med sin bror. Belöningen är 25% av vinsten. Resten går till ägaren. Ett bra liv? – Ali verkade ha funnit sin plats i livet.

Inte att missa i Tozeur är medinan, gamla stan, där man hittar traditionell arkitektur med mycket tegel i en stil unik för Sahara. Naturligtvis även mycket shopping, till billigare och billigare priser ju mer du prutar. Och pruta måste du. Priset går ofta ner till en femtedel eller mindre av utgångspriset.

Från Tozeur kan du åka på ökensafari. Allt från en dagstur till längre turer där du kan övernatta i tält i Sahara. Du kan åka SUV eller kamel. Valet är ditt.

Golf i Monastir och norrut

Monastir är den stad de flesta turister från Sverige flyger till. Och runt Monastir och norrut längs kusten finns flera av de finaste golfanläggningarna i Tunisien. Se kartan längst ner i artikeln för en översikt över var de ligger.

I närheten av Monastir och flygplatsen finns det två golfbanor, Flamingo GC och Palm Links GC. Båda banorna är ok, men definitivt inte i samma klass som banorna kring Hammamet. Om du är nybörjare kan banorna passa bra för en golfvecka, men medel- och låghandicapparen bör nog välja bättre banor.
Flamingo GC är den av de två som har en intressantare layout, men tyvärr många hål med skymd sikt och många siktpinnar. Men spelar man flera rundor så lär man sig. Banans kondition är lite tveksam, men återigen helt ok för en nybörjare.

Palm Links GC är i bättre skick än Flamingo, men lite platt och tråkig. Några hål går ner mot vattnet och här blir det lite mer spännande, men att spela Palm Links en hel veckas golfsemester blir nog i tråkigaste laget.

Sousse – Port El Kantaoui

Nästa större stad norr om Monastir är Sousse, ca 20 minuter med bil från Monastirs flygplats. Intill Sousse ligger Port El Kantaoui och El Kantaoui Golf Course.

El Kantaoui GC

El Kantaoui GC har två banor, The Panorama Course och The Sea Course.

The Panorama Course har som namnet antyder ett antal förstklassiga panoramautsikter över de två banorna och närliggande Port El Kantaoui. Banan är mycket spelvärd, och i ett gott skick, om än inte riktigt perfekt. Ganska backig, bil kan vara att rekommendera om man ska spela mer än 18 hål per dag.

The Sea Course ringlar sig ner mot Medelhavet direkt bredvid Green Park Hotel. Även denna bana i mycket gott men inte perfekt skick. Lite lättare att spela än The Panorama Course. i. 

El Kantaoui GC ligger kanske ett snäpp under de bästa banorna runt Hammamet, men är mer än ok att spendera golfsemestern på. Klubbhuset bjuder på bland den bästa mat du kan hitta till mycket rimliga priser. Green Park Hotel är ett bra medelklasshotell, och bor du där kan du gå till golfbanan och till den närliggande marinan med bra restauranger och shopping. Prova t ex restaurangen “Le Mediterranee” i marinan. Du kan spendera hela kvällen över en trerätters lyxmiddag och ändå ha pengar över till vadslagningen på golfbanan nästa dag.

Hammamet

Hammamet ligger ytterligare ca 45 minuter norrut, halvvägs till Tunis. Runt Hammamet finns några av Tunisiens allra bästa banor. Två av klubbarna ligger strax nordväst om Hammamet, längs motorvägen ca 10 minuter med bil.

Golf Citrus

Golf Citrus har två 18-håls mästerskapsbanor i toppklass, La Foret och Les Oliviers. Det finns också en 9 håls korthålsbana. La Foret (skogen) är den lite svårare banan, medan Les Oliviers (olivträden) är en bana för alla golfare. Båda banorna håller hög klass.

La Foret-banan

La Foret är en mycket trevlig blandning av skogs- och parkbana. Banan är i toppskick med fina greener. Banan är mycket kuperad, speciellt de sista 9 hålen, så en golfbil kan vara att rekommendera för den som ska spela mer än 18 hål. Banan ger ofta en känsla av att man är den enda golfgruppen på banan. La Foret är definitivt den lite svårare banan på Golf Citrus, med en del långa utslag över vatten. Inte för den med svagt hjärta.

Les Oliviers-banan

Les Oliviers är den lite lättare banan på Golf Citrus, framförallt de första nio hålen som är ganska platta och breda, men inte ointressanta. De sista nio går ner mot vatten, och bjuder på lite svårare utmaningar, men fortfarande lättare än La Foret.

Klubbhuset på Golf Citrus har en utmärkt restaurang och bar, samt en pro shop med alla golftillbehör du kan behöva.

Det är svårt att hitta några fel med Golf Citrus. Spenderar du din golfsemester här blir du med all säkerhet nöjd. Med reservation för åsikter om det egna spelet, förstås.

Yasmine GC

Yasmine GC ligger tvärs över gatan från Golf Citrus. Även detta en förstklassig anläggning med ett vackert klubbhus och pro shop, samt gott om övningsområden. Golfbanan är i mycket gott skick. Layouten är trevlig, men det saknas ett riktigt signaturhål. Avslutningen är lite svag, hål 17 är smalt och lutar starkt till höger, vilket gör det lite för svårspelat. Hål 18 är ett långt par 4 med ett blint inspel för majoriteten av alla golfare, både lite för svårt och lite farligt.

Trots den svaga avslutningen är banan i toppklass, dock snäppet under konkurrenten tvärs över gatan, Golf Citrus. Vi rekommenderar otvivelaktigt en runda på Yasmine.

Tunis med omnejd

Ännu längre norrut ligger Tunis. Här finns några äldre banor, samt ett antal nya banor under utbyggnad. Den kanske mest intressanta är Residence GC.

Residence Golf Club

The Residence Golf Club är en links-bana designad av Robert Trent Jones Jr. Banan beräknas stå färdig i juli 2008. 
Banan är mycket lång, och med mycket vatten. Dessutom är det nästan alltid blåsigt, med en sjöbris från medelhavet, och banan har inga träd. Det kommer att göra banan svår, och förmodligen bäst lämpad för låghandicapparen.

Runt banan ligger ett antal golfvillor, och tvärs över gatan ligger The Residence Hotel, ett femstjärnigt hotell, med vilket banan har ett nära samarbete. Bor du på hotellet får du förtur och förmånliga greenfees.

Tokbillig shopping

Taxametern står på 350 när taxiresan börjar. 350?? Valutan i Tunisien är Dinar (1 Dinar = 5 SEK), och i stället för ören i hundradelar så räknar man i tusendelar. Så 350 betyder 0.35 Dinar, eller ca 1.75 kr. Vi tog taxin ner till medinan i Hammamet, en resa på 10 minuter, och totalpriset blev 11 kr. Vi lämnade bra med dricks.

Tunisien känns lite som Spanien på 70-talet, innan allting blev för dyrt. En trerätters lunch för 6 personer, komplett med ett överdådigt fat med förrätter kostar ca 700 kr, och då ingår ett par glas öl per person. Och detta på golfklubben, där allt brukar vara lite dyrare.

I medinan är allt förhandlingsbart. Ett armband med inskription? 35 dinarer. Bjud 4 dinarer. Du får det för 7. Äkta silver.

En fin sittkudde i kamelläder går för 10 dinarer. Innan du börjar förhandla.

Om du inte vill förhandla finns det numera också ”prix fixe”, dvs fast pris, även inne i medinan. Ett tips är att gå till en butik med prix fixe först, för att få ett hum om prisnivån, så att du är bättre rustad inför förhandlingsprocessen. Och glöm inte att sätta priserna i perspektiv. Även om du inte får det absolut bästa priset så spenderar du ju bara en bråkdel av vad varorna skulle kosta i Sverige.

Speciellt billiga är läderprodukter. Du kan få en skräddarsydd läderjacka för 150 dinarer. Innan du har förhandlat.

Ta god tid på dig, och bli inte irriterad på försäljaren. Bli hans kompis, så blir förhandlingen mycket trevligare. Vill du till slut inte köpa så kan ni skiljas som vänner trots allt. Han respekterar dig mer om du är en bra förhandlare, även om det inte blir något köp.

En Rolex-kopia får du för 30 dinarer.

– Gjord i Dubai, hävdar försäljaren. Bra Rolex-kopior kommer från Dubai. Men titta noga på klockan, att den verkligen fungerar.

– Äkta läderarmband, fortsätter han. Uppenbarligen är armbandet en av de dyraste delarna på klockan. Det ger kanske en indikation på att detta inte är en klocka som du kan lita på resten av livet. Men den kan kanske vara bra att ha på golfbanan, på det där trixiga korthålet.

– Ska vi göra det hela lite intressant? Närmast flaggan på utslaget vinner. Jag satsar min Rolex, vad satsar du?

Paketerad golfsemester eller egen resa?

Det är alltid lite äventyrligare att resa runt på egen hand och spela på de golfbanor man själv väljer. Men ska du till Tunisien är nog en paketerad golfresa ett bättre alternativ.

Det finns inget lågprisflyg till Tunisien. Det finns numer inte ens reguljärflyg non-stop från Stockholm, utan du måste mellanlanda någonstans. Därför är charterflyg ett bättre alternativ, non-stop från Stockholm på ca 4 timmar.

De flesta golfanläggningarna i Tunisien ger betydande greenfee-rabatter till golfresebyråerna. Resebyråerna förhandlar också med hotellen om bra prispaket, en del av hotellen är till och med delägare i golfanläggningarna, så det är väldigt svårt för dig som individuell resenär att komma ens i närheten av de priser som resebyrån kan erbjuda dig.