Bubblaren Belek

Det började mörkna på femtonde. Skulle detta bli det sista hålet för dagen?

– Om ni ger upp så får ni minus två poäng på de återstående hålen, sa Norge.

Vi hade med andra ord inget val. Att förlora till Norge var inget alternativ.

Vi var på The Pasha i Belek, Turkiet, en vacker februaridag. Matchen var bästboll-sämstboll, Sverige mot Norge.

Vidare mot hål 16, ett kort par 4 på 338 meter. Vi tittar i banguiden, någon flagga ser vi inte. Utslagen ser ut att gå någorlunda rakt, vi ser inte var de landar, men vi hittar alla bollarna, lokaliserar flaggan, och avslutar snabbt hålet. Ställningen oförändrad.

Hål 17 är ett korthål, med greenen på en liten halvö, omgiven av vatten. Vi kan knappt se flaggan bara 117 meter bort. Alla fyra slår ut, men vi ser inte vart bollarna tar vägen. Vi kör snabbt fram till greenen. Tre bollar vid flaggan, och en på foregreen! Tre par och en bogey. Matchen är fortfarande vid liv.

Nu är det helt mörkt, allt vi kan se är lampornas sken från klubbhuset. Par 4. Green måste väl ligga vid klubbhuset? Vi slår ut. Ser ingenting. Vi kör framåt längs fairway, och stöter på en boll. Det är den ena Norgebollen. Vi kör vidare. Två bollar ligger vid 100 meters-markören. Det är de båda Sverigebollarna. Norge är nu ute i ruffen och letar efter den andra bollen med hjälp av en cigarettändare!

Norge ger upp. En boll borttappad, och en boll för långt från flaggan för att våga slå i mörkret. Sverige skymtar flaggans siluett mot ett upplyst fönster, och slår in mot green. Två bogeys. Efter 36 magnifika hål är allt vi kan säga: Seier’n er vår!

Vad har vi vunnit? Eftersom vi bor på all-inclusivehotellet Sirene Golf Hotel var det inte mycket mening med att spela om en öl. Så vi bestämde att förlorarna istället skulle servera vinnarna under resten av kvällen. Och Norge skötte sig föredömligt genom att smyga ut i köket under middagen, klä upp sig med förkläden, och blanda två utmärkta Strawberry Daiquiris. Elegant serverade tillsammans med ett långt tal inför hela golfgruppen som lovprisade oss som ”några av Sveriges bästa golfare”. En perfekt avslutning på en perfekt golfdag. Bravo Norge!

All inclusive

Turkiska Belek har de senaste åren utvecklats till ett riktigt turist- och framförallt golfparadis. Staden ligger ca 30 km från Antalya längs Turkiets södra medelhavskust. Längs stranden ligger en lång rad förstklassiga hotell, och strax innanför hotellen ligger 14 lika förstklassiga golfbanor. Man kan bokstavligen gå från golfbana till golfbana. Många av hotellen äger den intilliggande golfbanan, och erbjuder rabatterade greenfees för de som bor på hotellet. Så var också fallet på vårt hotell, Sirene Golf Hotel, som tillsammans med femstjärniga grannen Kempinski Dome äger Antalya Golf Club med de två banorna PGA Sultan (lite svårare) och The Pasha.

Sirene är typiskt för Belek. Ett bra, kanske fyrstjärnigt hotell, all inclusive. Stora, rymliga standardrum med separat soffgrupp. Fyra a la carte-restauranger där man kan äta mot ett mindre tillägg, samt en stor buffet. Huvudbyggnaden omgiven av ett antal mindre byggnader och ”villas”, perfekta för familjer. Alla tänkbara aktiviteter finns inom området, som de flesta nog aldrig lämnar för någon längre tid under bad- eller golfsemestern.

Säsongen i Belek är året runt. På vintern är det lite för kallt för att bada, men perfekt för golf. Tvärtom på sommaren, då det är för varmt att golfa mitt på dagen.

Golf och skidor samma dag

Den som vill ha en lite annorlunda semester kan prova kombinationen golf och skidåkning.

Sirene har kompletterat sitt golfhotell med ett skidhotell i Davras, ca 1.5 timme med bil från kusten, inte långt från Isparta. Stolsliften från hotellet tar dig upp till 2.000 meter, och därifrån åker du vidare med två liftar upp till 2.250 meter, med pålitlig snö under vintermånaderna. Inte så många pister, men några för skidåkare på alla nivåer, och ett trevligt avbrott i golfsemestern. Och skulle vädret inte samarbeta så har hotellet ett full-service spa och inomhuspool, samt ett par bowlingbanor i bottenplanet.

Turkiet årets vinnare?

Allt pekar mot att Turkiet blir ännu populärare i år än tidigare. Den Turkiska Liran har stadigt legat kring 5 SEK de senaste åren, medan Euron bara blivit dyrare, upp nästan 20% sedan finanskrisen började. Tillsammans med det redan låga prisläget har Turkiet därmed blivit ännu mycket billigare än Euromedelhavsländerna, och är en svårslagen destination för golfaren eller familjen på badsemester.

Till Belek/Antalya kommer man från Stockholm och snart Göteborg med Turkish Airlines via Istanbul, eller med Norwegian via Oslo. Till hösten kommer man att kunna flyga direkt från Stockholm till Antalya med Turkish Airlines. Med Turkish Airlines är det dessutom gratis att ta med både skidutrustning och golfbag, något som är mycket ovanligt i dessa tider.

Läs mer om Belek/Antalya i vår artikel “Turkiets Riviera”.