Det himmelska lugnet – Inte många golfare i Polen

Första hålet, andra hålet … femte … tolfte … och nu 18:e! Var är dom? Inte en fyrboll, inte en tvåboll eller ens en singelgolfare varken framför eller bakom oss.

Postolowos mästerskapsbana ligger öppen, stilla och tyst när jag laddar för drivern, tar ut stansen och skickar iväg bollen ut över en daggskimrande fairway.

En sakral morgonstämning vilar över golfbanan. Här finns ingen stress, inga köer. Detta är golf a la Polen – toppklass och avkopplande.

Postolowo

Polen är förvisso ett stort land med 40 miljoner invånare. Kanske finns det köer till golfbanorna i andra delar av landet men jag talar om nordost, vårt närområde, om trestadsområdet Gdansk-Gdynia-Sopot. Inom en radie på tre-fyra mil finns här två förstklassiga banor och en tredje på gång.

Hit kom jag en förmiddag med färjan från Karlskrona. Gdansk Golf & Country Club, eller Postolowo GC som den också heter, med sin mästerskapsbana var ett givet besök.

Inte ett enda ”fore”, inte ett enda rassel-rassel från klubbor som någon kånkar runt på ryggen.

Inte ett enda ”fore”, inte ett enda rassel-rassel från klubbor som någon kånkar runt på ryggen. Bara oändligt vackra och dramatiska vyer, suset av björk och ek, topptrimmade banor och ostörd koncentration på varje slag, varje putt. En känsla av total fokusering som utestänger vardagsbekymmer och tankar på osämjor och annat elände. Så måste våra vänner från förr också ha känt det.

Kanske kan den trivsamma känslan på Postolowo också förklaras av att här finns riktiga hemlandstoner för en svensk. Naturen är snarlik vår svenska och banan är ritad av Jeremy Turner som designat mängder av banor i Sverige. Dessutom är hela anläggningen tillkommen tack vare en svensk, Matti Idman. Tillsammans med goda vänner drog han igång projektet i början av 1990-talet. Fem år senare gick William Siwek, exil-polack och skeppsmäklare, in i projektet. Därmed blev det fart på ekonomin och 1997 invigdes 18 hål.

Dramatiska golfhål

Postolowo ligger i en mycket vacker natur. När Jeremy Turner var klar med projektet sade han att ”det här blir en bana som jag är stolt att bli sammankopplad med. Den är ganska så spektakulär med den magnifika sjön som inbjuder till andlösa möjligheter till dramatiska golfhål.”

Turner var förstås part i målet men även en erfaren fristående expert som Jeffrey P Collinge, holländsk specialist på konstruktion och vård av golfbanor, menar att Postolowo är ovanligt vackert beläget med spännande landskap. Den kan bli en av Europas 50 främsta banor.

Redan under banans första år spelades Polish Open här. Flera både nationella och internationella mästerskapstävlingar har genomförts sedan dess. Det är alltså med en viss spänning och nyfikenhet jag ger mig ut på banan. Redan på fjärde hålet möts jag av en ganska tuff par 5:a som sträcker sig nervöst nära en sjöstrand och avslutas med ett slag tvärs över sjön mot flaggan. Vatten är för övrigt en nog så intressant ingrediens på Postolowo. 16:e är ett korthål över vatten (186 meter från gul tee) med en kusligt psykologisk liten backe från vattnet fram till green. Få upp bollen på green eller tillbaka ner i vattnet är ungefär vad som gäller.

Inte heller 17:e ger någon ro från vattnet. Det är en kort trixig par 4:a med green idylliskt – och förrädiskt – placerad intill vatten. Som avslutning kommer så 18:e, en par 5:a där vattenhindren står som spön i backen. Både första, andra och tredje slaget kan bli till en våt mardröm när blodsockret efter en hel runda lagt sig till rätta i skosulorna och vattenflaskan är tom.

Precis som i andra länder kring södra Östersjön har golfens utveckling formligen exploderat i Polen. Det handlar om en rivstart från noll till hundra på ett tiotal år. Fortfarande för fem år sedan var det mest svenska och tyska golfare som letade sig in över landets gränser och såg denna jungfruliga mark ligga redo att intas.

I dag har polackerna accepterat golfen, kanske inte som en folksport men i alla fall en sport som inte längre är förbehållen enbart överklassen. Så sakteliga söker sig polackerna till banorna och det polska golfförbundet får allt fler medlemmar.

Ändå är det fortfarande en stillhet på banorna som jag aldrig mött tidigare. Man kan naturligtvis fråga sig varför ägarna då kostar på sig att hålla sina banor i topptrim. Förklaringen heter ”framtiden”. Europa förändras snabbt men även USA kommer allt närmare. Och i USA finns en enorm potential för den polska golfmarknaden. Polacker i exil vill gärna besöka sitt gamla hemland och – varför inte – ta med golfklubborna.

Men än så länge är blickarna i första hand riktade mot Skandinavien och inte minst mot de golftokiga svenskarna. Färjor och flyg gör allt tätare turer till trestadsområdet Gdansk-Gdynia-Sopot och biljettpriserna sjunker snabbt. Från Stockholms södraste flygplats, Skavsta, flyger WizzAir för några futtiga hundralappar och från Nynäshamn och Karlskrona lägger PolFerries och Stena Line ut sina färjor med lockande golfpaket.

Fem dagar = 4000 SEK

Priserna varierar förstås. En femdagars tur med färja från Nynäshamn inklusive tre dagars greenfee kostar kring 4 000 kronor. En sjudagars tur med flyg från Skavsta kostar drygt 9 000 kronor. Men då blir det å andra sidan mindre restid och sex dagars greenfee inbakat i priset.

I trestadsområdet bor omkring en miljon människor. Störst är Gdansk med sina 450 000 invånare, huvudstad i Pommerns län. Det var här som början till slutet för sovjetväldet inleddes. Varvsarbetaren Lech Waleca ledde upproret som till slut gav Polen demokrati och han blev också den polska republikens förste president.

I dag sjuder den gamla Hansastaden av aktivitet. Hamnen blomstrar, kulturen är mycket framträdande och Gamla Staden, som i det närmaste förintades under andra världskriget, har byggts upp på nytt.

Det sägs ofta om trestadsområdet att i Gdansk vandrar man i historiens spår, i Gdynia handlar man och i Sopot kopplar man av.

Butikerna längs Gdynias stora gågata Swiettojanska och stånden i Hala Targowa (saluhallarna) är välfyllda. De flesta kända klädmärken finns här och är betydligt billigare än i Sverige. Detsamma gäller för nästan allt från porslin, smycken och trädgårdsredskap till glasögon och synundersökningar.

Men det riktigt stora klippet gör den som ska renovera lägenheten, villan eller kanske sommarstugan. Priserna i Polen på allt från köksbänkar och golv till trädgårdsklippare och Ikeamöbler är upp emot 40 procent lägre än i Sverige. Har man glömt släpkärran hemma så levererar varuhusen varorna till färjan för en hundralapp. På exempelvis Stena Line tar personalen sedan hand om dina fynd för vidare transport till Karlskrona där du kan hyra en släpkärra och dra hem hela lasset.