Nystart på Gran Canaria

Kanarieöarna är återigen svenskarnas favoritresmål på vinterhalvåret, efter några år i skuggan av fenomenet Thailand. En del av förklaringen till återuppståndelsen är kanske det perfekta klimatet, den relativa närheten till Sverige, och tryggheten att resa till ett EU-land, med alla fördelar det innebär (t.ex. gratis sjukvård – glöm inte ditt EU-kort). Men en hel del beror nog också på nya satsningar på kvalitet, på samma sätt som Mallorca transformerades från ett lite skamfilat semestermål till en lyxdestination.

Vi begav oss till Gran Canaria för att testa hur det påverkat golfen.

Gran Canaria har länge legat lite i skuggan av Teneriffa när det gäller just golfen. Teneriffa har marknadsfört sig som golfön nummer ett, med stor framgång. Men hur har golfen på Gran Canaria utvecklats?

”Bandama bildades redan 1891, och är därmed den äldsta golfklubben i hela Spanien”

Länge fanns bara en enda bana på Gran Canaria, den klassiska klubben Real Club de Golf de Las Palmas,  oftast kallad ”Bandama” i dagligt tal. Klubben bildades redan 1891, och är därmed den äldsta golfklubben i hela Spanien. Banan låg till en början i huvudstaden Las Palmas, men flyttade på tidigt femtiotal strax söderut till den nuvarande platsen intill kratern Caldera de Bandama en bit söder om staden.

Mot slutet av sextiotalet växte turismen till Kanarieöarna kraftigt, och Las Palmas och den klassiska stranden Las Canteras räckte inte längre till. Turismen drog söderut och turistområdena San Augustin och Playa Ingles växte fram. Strax söder om Playa Ingles ligger naturreservatet Maspalomas med fyra kvadratkilometer sanddyner, och direkt i anslutning till öknen byggdes en ny golfbana år 1968, Maspalomas Golf.

Sedan hände inte mycket på golffronten på över 30 år. Men kring millenieskiftet började det hända saker. Nya områden utvecklades för turism, och nya golfbanor byggdes. Det var de banorna vi var här för att testa.

Anfi Tauro Golf

Först ut för oss var Anfi Tauro Golf. Banan ligger i Tauro-dalen, strax väster om Puerto Rico, vid slutet av motorvägen GC-1.  Banan blev klar år 2003, och är en del av ett större turistkomplex, som sträcker sig ända från stranden långt upp i dalen. Här finns allt från lägenheter till privata villor, att äga eller hyra. Äger man en lägenhet eller en villa i området kan man bli medlem i klubben till ett mycket överkomligt pris.

Banan börjar med några kanska lätta hål, men det blir snabbt smalare och svårare.  På hål nummer 6, ett kort par 3, möts man av en underbar utsikt av greenen med havet i bakgrunden. Hål 7 bjuder på ett svårt inspel med vatten längs hela högersidan ända fram till green. Hål 8 är kanske banans signaturhål, med greenen utkarvad direkt ur klipporna.

På andra nio klättrar banan upp i ravinen. När den vänder på hål 13 får man en underbar utsikt över hela banan och havet nedanför, och på hål 14 går det brant utför. Här kan man utan tvekan slå dagens längsta drive!

Fairways på sista nio är till stor del omgivna av raviner på en eller båda sidor, så det gäller att slå rakt. Just detta gör att banan kanske inte är att rekommendera för höghandicappare, det kan bli en lång och ganska frustrerande dag. Dagen vi spelade så passerade vi inte mindre än fem fyrbollar, där samtliga hade en eller flera spelare som letade bollar i ravinerna. Detta trots ideala förhållanden med en för Kanarieöarna typisk temperatur på 24C, sol och ingen vind.

När vi frågade i receptionen om vi verkligen behövde hyra en golfbil möttes vi först av förbryllade miner, och sedan av skratt. Naturligtvis måste ni ha en bil! Och efter att ha spelat banan är vi benägna att hålla med. Banan är mycket brant, och det är ofta långt mellan hålen.

Anfi Tauro har också en korthålsbana, med enbart par-3 hål. I anslutning till korthålsbanan ligger driving rangen, som man av några dunkla trafikskäl inte får åka till med sin golfbil.

Meloneras Golf

Meloneras Golf är den av de nykonstuerade banorna som ligger närmast turistområdena Maspalomas, Playa Ingles och San Augustin. Banan ligger precis väster om den lite lyxigare turiststaden Costa Meloneras, som har vuxit fram runt fyren på Gran Canarias sydspets. En kort taxiresa från de flesta hotell i området. Meloneras Golf är också den nyaste av banorna, den öppnade så sent som 2006.

Känslan man får när man spelar Meloneras Golf är att man spelar två olika banor på första och andra nio. Första nio spelas i en palmbeklädd ”skål”. Hålen går fram och tillbaka mellan palmerna, och det händer inte speciellt mycket. Lite vatten och några diken här och där, men hålen är mestadels raka och fairways breda. Inte dåliga, men inte heller minnesvärda. När man kommer in till klubbhuset är det inget hål man speciellt kommer ihåg.

Andra nio är helt annorlunda. Nu slingrar sig banan längs Atlantkusten, fina vyer och branta klippor vid sidan av fairway på de flesta hål. Betydligt mer spännande, dock inget riktigt ”signaturhål”. Men många klart spelvärda hål.

Banan är lämplig för golfspelare av alla skicklighetsgrader, även om den del utslag kräver en viss längd för att få bollen i spel. Det finns golfbilar att hyra, men det går också alldeles utmärkt att gå. Sjöbrisen gör att det aldrig blir pressande varmt.

Klubbhuset har en välsorterad pro-shop och både kafeteria och en lite finare restaurang, utmärkt för lunch efter morgonrundan.

Salobre Golf

Strax efter att ha passerat Costa Meloneras på motorvägen GC-1 svänger vi av till höger, på en liten väg som slingrar sig brant upp i kustbergen. Har vi kört rätt?

Salobre Golf ligger uppe i bergen, med en fantastisk utsikt över havet och Maspalomas. Det finns två golfbanor, södra och norra, samt ett Sheraton-hotell. Dessutom finns ett antal villor till uthyrning.

Den södra banan byggdes först, och var spelklar år 2000, medan den norra är helt ny. Den södra banan är den bättre banan, så vi valde att spela den.

Precis som Anfi Tauro Golf så klättrar banan upp i raviner, men inte fullt lika dramatiskt. Banan börjar snällt, med en bred och fin första fairway, men det blir knepigare och knepigare efter hand. Liksom de flesta banor på Kanarieöarna finns det inte mycket gräs i ruffen, utan det är mest sand och kaktus. Även här är det alltså viktigt att hålla sig ”på det gröna”.

Efter fyra hål når man banans höjdpunkt, med en vacker utsikt över hela anläggningen. Banan ligger som i en skål mellan bergen, med klubbhuset i ena änden och fyrans green i den andra. Från femman bär det av neråt igen mot klubbhuset, och från tian bär det av igen på en liknande rundtur i bergen. Andra nio är lite av en repetiton, dock med en vacker oas vid femtonde greenen och sextonde utslaget.

Kvaliteten på banan och anläggningen i sin helhet är hög, kanske den bästa av banorna på Gran Canaria. För den som är här bara för att spela golf är ett utmärkt alternativ att bo på Sheraton-hotellet i anslutning till Salobre Golf. Du får två fina banor att spela, samt utsikt över banorna från hotellrummet, och du kan köra golfbilen direkt från hotellet ut på banan. Vill du till beachen finns det en gratis skyttel, det tar ca 20 minuter.

Bandama

Efter att ha prövat de nya banorna begav vi oss till platsen där det hela började – Real Club de Golf de Las Palmas, eller Bandama som den kallas i folkmun.

Bandama ligger närmare Las Palmas än sydkusten, men det tar under en timme med bil. Se till att ha en gps eller en bra karta – det är lätt att tappa bort sig i de många bergsbyarna. Men vägen dit är del av upplevelsen, med pittoreska städer och vackra utsikter.

Banan ligger på en platå precis intill Caldera de Bandama, en krater som bildats när marken kollapsat efter ett vulkanutbrott. Själva kratern är 1000 meter i diameter och 200 meter djup, och kanten där golfbanan ligger är ca 500 meter över havet. Allt bäddar för spännande golf och spektakulära utsikter.

Hit kommer inte många turister, utan Bandama är i första hand en klubbana. För icke medlemmar är banan bara öppen på vardagsförmiddagar. Detta gör atmosfären betydligt mer avslappnad än på de sydliga banorna, här gäller det inte att få ut så många golfare som möjligt per timme, utan det är golfen som kommer först.

Banan är inte speciellt lång, och inte alltför svår. Designen är lite mer traditionell, det är en bana som konstruerades på femtitalet. Men det gör den inte på något sätt tråkig. Bandama bjuder på intressanta utmaningar, inte minst genom att kräva en viss precison för att inte hamna blank katusarna eller, ännu värre, nere i kratern. Banan är väl värd ett besök.

Glöm inte att besöka klubbhuset, restaurangen, och baren efter rundan. Klubbhuset har en traditionell inredning, en blandning mellan brittisk och spansk stil. Och restaurangen har en magnifik utsikt över hela banan. Ta också en titt på tavlan med klubbmästare – på senare tid heter de flesta Cabrera-Bello i efternamn.

Innan ni åker hem rekommenderar vi att ni besöker Pico de Bandama, den högsta punkten på vulkanen. Härifrån ser man hela golfbanan och vulkankraterna, och tittar man norrut har man en fin vy av Las Palmas.

Maspalomas Golf

Sist ut den här gången var Maspalomas Golf, den första banan som anlades på sydkusten, öppnad 1968.

Maspalomas Golf främsta dragplåster är dess centrala placering, granne med Maspalomas Dunes, Playa Ingles och Costa Meloneras. Ett par minuter med taxi från de flesta hotell i området.

Annars är banan ganska tråkig för den erfarne golfaren. Mestadels raka, platta och breda fairways gör den lättspelad. Även om du slår kort och snett så hittar du alltid bollen. Men det kanske är det som är poängen. Alla kan spela på Maspalomas, och spelet flyter på i hyfsad takt, även med banan full av fyrbollar med tyska turister.

Klubbhuset är välutrustat, proshoppen har ett bra sortiment, och restaurangen är luftig och trevlig med mat till rimliga priser. Vi rekommenderar banan till höghandicappare och nybörjare. Här kan man spela utan att bli alltför frustrerad av den där irriterande lilla vita bollen.

Andra banor

Det finns ytterligare två golfbanor på Gran Canaria, El Cortijo Club de Campo och Oasis Golf, båda på norra sidan, inte långt från Las Palmas. El Cortijo Club de Campo är en 18 håls mästerskapbana, som bl.a. varit värd till Spanish Open 2002. Oasis Golf är en 18 håls korthålsbana (par 54), vars främsta dragplåster är att den är belyst och öppen för sena kvällsrundor.

Boende

Vi rekommenderar definitivt att bo någonstans längs sydkusten om ni planerar att golfa. Sydkusten sträcker sig ungefär från San Augustin till Puerto Rico och Mogan. De olika orterna har lite olika karaktär som kan sammanfattas så här:

• San Augustin – den äldsta turistorten på sydkusten är numera en av de lugnaste, och vänder sig framförallt till ett äldre klientel. Men det är nära till

• Playa Ingles – party, party, party. Playa Ingles vänder sig till ungdomar och familjer. Här finns lite för alla, men det känns lite billigt, lite för turistiskt.

• Costa Meloneras – när man passerat fyren kommer man till Costa Meloneras. Här finns många av de lite lyxigare hotellen, och en del som vänder sig speciellt till golfare. Ett bra val för den som planerar att spela Meloneras Golf eller kanske Salobre Golf.

• Puerto Rico – bra för den som vill hyra en lägenhet, men det finns också bra hotell. Puerto Rico har en fin, om än fullpackad, sandstrand med alla tänkbara strandaktiviteter, allt från parasailing till bananaboating. Härifrån utgår också många fisketurer och whalewatching. Nära till Anfi Tauro Golf.

• Mogan – ännu längre upp längs sydvästkusten ligger den lilla fiskebyn Mogan. Fortfarande ganska genuin. Lugn atmosfär och lite lyxigare boende. Lite avsides för golfaren, men nära nog om man har bil.

Slutsatser

Golfen har gjort stora framsteg på Gran Canaria de sista tio åren. Har du inte varit här sedan 90-talet finns det flera fina banor att upptäcka.  Missa framför allt inte Anfi Tauro Golf och Salobre Golf, och om du har tid och möjlighet försök hinna med Bandama. Bor du längs Costa Meloneras ligger Meloneras Golf nära och bra, och flera av hotellen har gratis skyttelbussar.  För höghandicappare rekommenderas Maspalomas Golf.

Följ länkarna i artikeln för mer information om respektive golfbana, inklusive kartor och satellitbilder.

Klimatet på Gran Canaria är perfekt för golf, kring 24C året runt, ofta med en svalkande sjöbris. Sydkusten har det bästa klimatet, med flest soltimmar. En året-runtdestination för golfare.