Rosapenna Golf Resort (Sandy Hills Links), Ireland

Rosapenna Golf Resort (Sandy Hills Links) – Test och Betyg

Två fantastiska linksbanor på Irlands nordvästspets, kombinerat med ett hotell i klassisk stil.

Rosapenna har varit på toppen av Irländsk golf i mer än 120 år. Namn som Old Tom Morris, James Braid och Harry Vardon har satt sin prägel på den unika anläggningen Donegals nordvästra del. Redan 1893 öppnades den första banan, Old Tom Morris Links för spel. 

Under 1990 talets andra hälft kom bollen att skickas över till Pat Ruddy i ett uppdrag att fullfölja Eddie Hacketts idé att designa och bygga en ny 18 håls modern linksbana och sedan flytta 9 hål från sluttningen norr om Carrigart – Downingsvägen till ett område söder om samma väg. Pat fick förtroendet att designa 27 nya hål och i möjligaste mån återställa Old Toms Valley närmast stranden. Se banbeskrivningarna härnedan.Hotellet ligger på gångavstånd från klubbhuset och banorna.

Förutom de två golfbanorna finns också ett femstjärnigt hotell på ägorna. För den som vill träna och/eller bara spela några hål är Rosapenna inget mindre än ett paradis. Dels ligger det greener och fairways runt hela hotellet det står det flaggor både här och där som man kan slå bollar mot. Dessutom ligger det en driving range och en f d militärbana över 9 hål tvärs över vägen från klubbhuset. Här finns något för alla golfspelande personer och skulle nu inte golf passa in i dagens övningar kan en vandring på beachen vara det som skänker ro och harmoni. Harbour Bar in Downings, gångavstånd från hotellet på Rosapenna.

I närområdet ligger Downings Bay med flera hotell och restauranger och på andra sidan havsviken ligger den berömda puben Harbour Bar som är så irländskt genuin att den nästan blir parodisk. 

Familjen Casey äger Rosapenna Hotel och de två banorna. Hotellet ligger bara några 100 m ifrån klubbhuset. Runt hotellet ligger flera korthål, puttinggreener m fl övningsområden. Familjen har nyligen köpt anläggningen St Patricks GC med ytterligare två banor. Dessa ligger i anslutning till Rosapenna men söder om Rosapennas anläggning. Vi avvaktar med spänning utvecklingen av de 72 hålen som finns till förfogande.

Rosapenna Hotel & Golf Resort Information
Adress Rosapenna,  Downings,  Letterkenny, County Donegal, Ireland (Karta)
Telefon+353 (0)74 915 5301
Email[email protected]
Webbsidawww.rosapenna.ie
Totalt antal hål36

Sandy Hills är den nyare banan på Rosapenna, designad av Pat Ruddy och invigd i juni 2003.

Sandy Hills Links är som sagt också designad av Pat Ruddy och är en modern golfbana och anlagd med moderna hjälpmedel. Den invigdes i juli 2003. De hål som har upphöjda tees och en dalgång med fairway väcker tveklöst vår största spelmässiga tillfredsställelse. Ett antal hål spelas dock utan fri sikt från tee och påfallande många hål har upphöjda greener. Banans design är noga uttänkt med hänsyn till spel- och klipplinjer m m och om man ligger på ”fel” plats på fairway blir det ofta ett blint slag mot greenen. När man står på tee kan det ofta se mycket smalt ut. Pat Ruddy använder alltsom oftast en teknik att lura ögat att det ser svårare ut än det är i verkligheten. Sandy Hills är också en bana som med enkla medel kan vässas till mästerskapsstandard.Tom Morris står staty framför klubbhuset, med utsikt över "sin" bana.

Från nästan alla tees och greener ser man milsvitt omkring. Om man, som jag,  anser att golf tankemässigt kan avbrytas för att supa in atmosfären och naturen har man kommit till rätt ställe. Det är utan tvekan en himmelsk upplevelse att vandra omkring bland Rosapennas  strandgräsklädda kullarna och hänföras av golfens alla mysterier. Bara att klättra upp på toppen av en gräsklädd kulle och ta en panoramabild blir något att sitta och titta på när vinterrusket viner runt knutarna under den kalla årstiden i Sverige. Klubbhuset med Tom Morris som staty i helfigur syns från alla utsiktspunkter runt de båda banorna.

Den som inte vill spela 18 hål måste välja den något kortare Tom Morris course eftersom Sandy Hills är routad med 9 hål ut och 9 hål in från en position längst bort från klubbhuset. 

Rosapenna Golf Resort (Sandy Hills Links) Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)4
Öppen för spelOpen to Public
BantypLinks
BanarkitektPat Ruddy
Öppningsår2003
Webbsidawww.rosapenna.ie

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy