Rosapenna Golf Resort (Old Tom Morris Links), Ireland

Rosapenna Golf Resort (Old Tom Morris Links) – Test och Betyg

Två fantastiska linksbanor på Irlands nordvästspets, kombinerat med ett hotell i klassisk stil.

Rosapenna har varit på toppen av Irländsk golf i mer än 120 år. Namn som Old Tom Morris, James Braid och Harry Vardon har satt sin prägel på den unika anläggningen Donegals nordvästra del. Redan 1893 öppnades den första banan, Old Tom Morris Links för spel. 

Under 1990 talets andra hälft kom bollen att skickas över till Pat Ruddy i ett uppdrag att fullfölja Eddie Hacketts idé att designa och bygga en ny 18 håls modern linksbana och sedan flytta 9 hål från sluttningen norr om Carrigart – Downingsvägen till ett område söder om samma väg. Pat fick förtroendet att designa 27 nya hål och i möjligaste mån återställa Old Toms Valley närmast stranden. Se banbeskrivningarna härnedan.Hotellet ligger på gångavstånd från klubbhuset och banorna.

Förutom de två golfbanorna finns också ett femstjärnigt hotell på ägorna. För den som vill träna och/eller bara spela några hål är Rosapenna inget mindre än ett paradis. Dels ligger det greener och fairways runt hela hotellet det står det flaggor både här och där som man kan slå bollar mot. Dessutom ligger det en driving range och en f d militärbana över 9 hål tvärs över vägen från klubbhuset. Här finns något för alla golfspelande personer och skulle nu inte golf passa in i dagens övningar kan en vandring på beachen vara det som skänker ro och harmoni. Harbour Bar in Downings, gångavstånd från hotellet på Rosapenna.

I närområdet ligger Downings Bay med flera hotell och restauranger och på andra sidan havsviken ligger den berömda puben Harbour Bar som är så irländskt genuin att den nästan blir parodisk. 

Familjen Casey äger Rosapenna Hotel och de två banorna. Hotellet ligger bara några 100 m ifrån klubbhuset. Runt hotellet ligger flera korthål, puttinggreener m fl övningsområden. Familjen har nyligen köpt anläggningen St Patricks GC med ytterligare två banor. Dessa ligger i anslutning till Rosapenna men söder om Rosapennas anläggning. Vi avvaktar med spänning utvecklingen av de 72 hålen som finns till förfogande.

Rosapenna Hotel & Golf Resort Information
Adress Rosapenna,  Downings,  Letterkenny, County Donegal, Ireland (Karta)
Telefon+353 (0)74 915 5301
Email[email protected]
Webbsidawww.rosapenna.ie
Totalt antal hål36

Old Tom Morris Links är den äldre banan på Rosapenna, först planerad av Tom Morris 1891, sedemera modifierad av James Braid och Harry Vardon, och nu senast av Pat Ruddy.

Old Tom Morris Links har således en helt ny slinga 1-9 där man efter 9 hål är tillbaka vid klubbhuset. Marken på den andra sidan används idag till en fullängds drivingrange och korthålsbana. Den nya sträckningen är en härlig 9-slinga där ett framträdande drag är att det alltid ligger ett hinder där man kan misstänka att det kan finnas ett och att  landningsområdena är mer öppna än vad som syns från tee. Ju fler gånger man spelar den slingan desto mer njutningsbar blir den. Efter att ha passerat klubbhuset efter 9 hål bär det av ut på de hål som Old Tom designade i början av 1900-talet i vad som kallas ”The Valley”. Alla hålen ligger i dalen innanför klitterna i strandvallen mot havet. På det sättet skyddades banan från sandflykt, stormar m m. I slutet av 1800 talet användes inte annat än handkraft för att designa och förbättra banornas utformning varför det var naturligt att lägga ut hålen där det var som planast. Några utslagsplatser uppe på strandvallen ger fantastiska vyer över bukten där Hotellet Rosapenna ligger som en juvel i strandkanten. Tom Morris course är den kortare av de två banorna och medelgolfarens favorit. 

  • Presentation
  • Variety of holes
  • Fairness
  • Visual appeal
  • Routing
  • Fairway quality
  • Green quality
  • Value for money
User Review
0 (0 votes)
Comments Rating 0 (0 reviews)
Rosapenna Golf Resort (Old Tom Morris Links) Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)4
Öppen för spelOpen to Public
BantypLinks
BanarkitektTom Morris (1891), Pat Ruddy (2009)
Öppningsår1891
Webbsidawww.rosapenna.ie

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy