West Cliffs Golf Course, Portugal

Praia D’El Rey Golf (West Cliffs Course) – Test och Betyg

När en av Europas främsta golfbanor, Praia D’El Rey, fyllde 20 år firades det med ”födseln” av en kaxig lekkamrat och dotter, West Cliffs – en linksbana i världsklass.

Det kortaste avståndet mellan de två banorna Praia D’El Rey och West Cliffs, är knappt en järnfemma långt och just där kan man få en liten skymt av grannen. Mer än så är det inte för Praia D’El Rey har placerat West Cliffs på betryggande avstånd inom det imponerande landområde vid Silverkusten en knapp timmes bilfärd norrut från Lissabon som bolaget äger.  Området är stort nog att rymma de båda banorna med tillhörande klubbhus och lyxiga hotell utan att besökaren har den minsta känsla av varken trångboddhet eller risk för att ett ”fore” ska höras från grannbanan.

Det var den amerikanske golfarkitekten Cabell B Robinson som ritade Praia D’El Ray och efter invigningen 1997 konstaterade:

”Det här är den typ av landskap vi arkitekter försöker skapa men i Praia D’El Rey är redan allt naturligt.”

Banan klassades ganska snart som en av världens hundra bästa golfbanor – en position som man behållit genom åren.

Kanske var det inte meningen från början men tankarna på en hundraprocentig linksbana intill Atlanten råkade sammanfalla med 20-årsjubileet för Praia D’El Rey. Den unga arkitekten Cynthia Dye McGarey fick uppdraget att rita West Cliffs och hon fick ungefär samma möjligheter som Cabell B Robinson haft tjugo år tidigare – att rita en bana utan att i princip röra ett grässtrå för mycket.

Med hjälp av kommunens planeringsavdelning och efter grundliga genomgångar med flera ministerier kunde hon mer eller mindre kryssa sig fram mellan dinosauriefossiler, naturliga avrinningsområden och dungar med pinjeträd och skapa en linksbana i världsklass.

I juni 2017 kunde man fira Praia D’El Reys 20-årsjubileum och samtidigt öppna den nya linksbanan West Cliffs.

Både West Cliffs och Praia D’El Rey är i mästerskapsklass men samtidigt lätt tillgängliga för medelgolfaren. Ett besök här vid atlantkusten kanske inte ska jämföras med Algarves välfyllda godisbutik av förstklassiga golfbanor men för den som söker mer än golf erbjuder Silverkusten ett imponerande utbud.

Dels finns här semesterbostäder och villor att hyra om man inte vill kosta på sig en lyxigare tillvaro på femstjärniga Marriott Hotel som ligger intill Praia D’El Rays bana. Dels är närheten till andra sevärdheter stor. Städerna Óbidos och Sintra finns bara en kvarts bilfärd från Praia D’El Rey och är i dag uppsatta på UNESCOs karta över världsarv.

Både West Cliffs och Praia D’El Rey har dessutom satsat på mängder av kringarrangemang och erbjuder paddling, sportdykning, surfing, sju tennisbanor och cykeluthyrning för att nu ta bara några exempel.

Praia D’El Rey Golf & Beach Resort Information
Adress Av. D. Pedro I, no. 30,  , 2510-453 Amoreira Óbidos, , Portugal (Karta)
Telefon+351 262 905 100
Email[email protected]
Webbsidawww.praia-del-rey.com
Totalt antal hål36

West Cliffs, som öppnades i juni 2017, är det senaste tillskottet i Atlantkustens utbud av bra banor.

Det är ungefär 2 000 meter – eller fem golfhål – mellan West Cliffs och Praia D’El Rey. Därför borde naturen inte skilja sig särskilt mycket mellan banorna. Kan man tycka. Och visst ligger båda banorna tätt inpå Atlanten. Men medan Praia D’El Rey är både park-, skogs- och strandbana är West Cliffs en utpräglad linksbana.

Ändå säger banornas arkitekter att de bevarat så mycket det någonsin gick av den ursprungliga vegetationen och de naturliga sanddynerna och klipporna. Så lika och ändå så olika – hur kan det komma sig?

West Cliffs arkitekt, amerikanska Cynthia Dye McGarey, gav en del av svaret då hon invigde West Cliffs sommaren 2017. Hon sade:

– Det är bara en del av hålen som har naturliga sanddyner. Många hål var vi tvungna att täcka med sandkross från gruvor.

Med andra ord – nog gjorde hon och hennes team ganska rejäla ingrepp i den ursprungliga naturen, trots allt.

Med detta sagt så måste jag ändå ta av golfhatten för det fantastiska jobb Dye och hennes gäng utfört. West Cliffs har definitivt utsikter att bli både nummer ett på Portugals golfhimmel och bland de bästa i världen.

En rundtur på banan ger mersmak. Redan på tredje hålet, en par 3a med index 1, sätts dagordningen. Från tee till green breder vatten ut sig på höger sida medan vänstra sidan är täckt av tät buskvegetation. Däremellan slingrar sig en fairway så undulerad att berg- och dalbanan på Gröna Lund borde rodna av skam. Knappt 100 meter före green tornar sedan upp sig en vackert dekorerad sanddyna mitt i fairway.

Både hål fem (par 3) och hål sju (par 5) är andra höjdpunkter på de första nio som fortfarande lever kvar i minnet. Hål fem är visserligen bara 118 meter från gul tee men missar man den unduleraed greenen på utslaget så landar bollen säkert på den suveränt uppbyggda skyddsmuren av bunker och sluttande forgreen.

Hål sju är banans svåraste par 5a med sluttande fairway i nedförsbacke följt av dogleg vänster och ett svep över täta buskage fram till en upphöjd green.

Det blir lite tid att samla sig under de följande nio hålen men det går inte att slappna av helt. Jag passade på att beundra de underbara blomsterdekorationer som inramar hål 13 och 14 innan det var dags för fyra läckra avslutningshål fram till klubbhuset.

När West Cliffs har finjusterats om några år så håller jag en riktigt stor euro på att vi får räkna in den bland den främsta golfbaneeliten – både i Europa och övriga världen.

Praia D’El Rey Golf (West Cliffs Course) Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)3
Öppen för spelOpen to Public
BantypLinks
BanarkitektCynthia Dye, Dye Design
Öppningsår2017
Webbsidawww.praia-del-rey.com

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy