Saare Golf Course, Estland

Praia D’El Rey Golf (Praia D’El Rey Course) – Test och Betyg

När en av Europas främsta golfbanor, Praia D’El Rey, fyllde 20 år firades det med ”födseln” av en kaxig lekkamrat och dotter, West Cliffs – en linksbana i världsklass.

Det kortaste avståndet mellan de två banorna Praia D’El Rey och West Cliffs, är knappt en järnfemma långt och just där kan man få en liten skymt av grannen. Mer än så är det inte för Praia D’El Rey har placerat West Cliffs på betryggande avstånd inom det imponerande landområde vid Silverkusten en knapp timmes bilfärd norrut från Lissabon som bolaget äger.  Området är stort nog att rymma de båda banorna med tillhörande klubbhus och lyxiga hotell utan att besökaren har den minsta känsla av varken trångboddhet eller risk för att ett ”fore” ska höras från grannbanan.

Det var den amerikanske golfarkitekten Cabell B Robinson som ritade Praia D’El Ray och efter invigningen 1997 konstaterade:

”Det här är den typ av landskap vi arkitekter försöker skapa men i Praia D’El Rey är redan allt naturligt.”

Banan klassades ganska snart som en av världens hundra bästa golfbanor – en position som man behållit genom åren.

Kanske var det inte meningen från början men tankarna på en hundraprocentig linksbana intill Atlanten råkade sammanfalla med 20-årsjubileet för Praia D’El Rey. Den unga arkitekten Cynthia Dye McGarey fick uppdraget att rita West Cliffs och hon fick ungefär samma möjligheter som Cabell B Robinson haft tjugo år tidigare – att rita en bana utan att i princip röra ett grässtrå för mycket.

Med hjälp av kommunens planeringsavdelning och efter grundliga genomgångar med flera ministerier kunde hon mer eller mindre kryssa sig fram mellan dinosauriefossiler, naturliga avrinningsområden och dungar med pinjeträd och skapa en linksbana i världsklass.

I juni 2017 kunde man fira Praia D’El Reys 20-årsjubileum och samtidigt öppna den nya linksbanan West Cliffs.

Både West Cliffs och Praia D’El Rey är i mästerskapsklass men samtidigt lätt tillgängliga för medelgolfaren. Ett besök här vid atlantkusten kanske inte ska jämföras med Algarves välfyllda godisbutik av förstklassiga golfbanor men för den som söker mer än golf erbjuder Silverkusten ett imponerande utbud.

Dels finns här semesterbostäder och villor att hyra om man inte vill kosta på sig en lyxigare tillvaro på femstjärniga Marriott Hotel som ligger intill Praia D’El Rays bana. Dels är närheten till andra sevärdheter stor. Städerna Óbidos och Sintra finns bara en kvarts bilfärd från Praia D’El Rey och är i dag uppsatta på UNESCOs karta över världsarv.

Både West Cliffs och Praia D’El Rey har dessutom satsat på mängder av kringarrangemang och erbjuder paddling, sportdykning, surfing, sju tennisbanor och cykeluthyrning för att nu ta bara några exempel.

Praia D’El Rey Golf & Beach Resort Information
Adress Av. D. Pedro I, no. 30,  , 2510-453 Amoreira Óbidos, , Portugal (Karta)
Telefon+351 262 905 100
Email[email protected]
Webbsidawww.praia-del-rey.com
Totalt antal hål36

Praia D’El Rey ritades av amerikanske arkitekten Cabell B Robinson och öppnades 1997.

Banan planerades redan i slutet av 1970-talet men det tog tjugo år innan den blev verklighet. Men det var tur för ägarna att bansträckningen godkändes av myndigheterna långt tidigare eftersom reglerna för strandskydd ändrats sedan dess. Nu ligger tre hål precis intill strandklipporna, vilket inte längre är tillåtet.

Den som vill njuta av Atlanten i blickfånget får vänta till hål 2. Ettan är en par 4:a omgiven av pinjeträd och med svag dogleg vänster. Här finns en green som är över 40 meter lång så det gäller att se var flaggan är placerad. Det kan skilja tre klubbor mellan fram- och bakkant.

Utsikten över havet från andra hålet är betagande. Sedan vänder banan in mot sanddynor och parkområden och det är först på tionde hålet som Atlanten på nytt dyker upp.

Det jag minns bäst är dock 12e hålet och fram till och med 15e. Här sträcker sig banan längs Atlantens kustlinje – just det område som i dag skulle varit förbjudet att utnyttja – med en underbar utsikt och med en mycket vacker par 3a och två par 4or som letar sig fram genom sanddynorna.

Det är vettigt att spara lite på krafterna och energin för avslutningen med framför allt 17e hålet är något extra. 17e är banans längsta hål, en supersmal par 5a som avslutas med banans minsta green med en liten naturlig sandbunker till vänster och en kraftig avrinning åt höger.

När man hämtat andan är det bara att ge sig på det kanske mest tekniska hål i alla fall jag har spelat, 18e. Hålet är par 4a dogleg höger där varje meter skyddas av sluttande fairway som avslutas i besvärlig ruff, en elak fairwaybunker och en liten green som placerats långt ut i banans högerkant. Jag säger bara: Lycka till!

Praia D’El Rey är rankad bland de bästa i Europa och klassad bland världens topp 100-banor. 

Praia D’El Rey Golf (Praia D’El Rey Course) Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)3
Öppen för spelOpen to Public
BantypLinks och Parkbana
BanarkitektCabell B Robinson
Öppningsår1997
Webbsidawww.praia-del-rey.com

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy