Ombergs Golf Resort, Sweden

Ombergs Golf Resort

Tänk dig att du spelar på en hed med omgivande lummig lövskog och med utsikt över landets näst största sjö – då är du på Omberg strax intill den djupa förkastningssjön Vättern. Där finns en fin 18-hålsbana som lockar tiotusentalet greenfee-gäster årligen och det kan man förstå.

Ombergs Resort passar utmärkt för golfgänget som vill spela bra golf, träffas och trivas. Anläggningen som ligger fem minuter från E 4-an vid Ödeshög har milsvid utsikt över Vätterns östra strandkanter.

Anläggningen är en landets nyare banor i södra Mellansverige. Men det märks inte att man är någon nybörjare. Ombergs Golf Resort erbjuder också boende i hotell med minst 3-stjärnig status med 62 dubbelrum, restaurang och spa. Allt i ett utan några transporter. Hela Omberg andas kontinental stil med rymlig reception och stora utrymmen för restaurang med bar och shop samt hotell med bastu och spa samt funktionella möteslokaler för upp emot 200 deltagare.

Övningsområdet är väl tilltaget och där finns också en välrenommerad golfskola. Golfbilar och vagnar för uthyrning är en självklar del av utbudet som förmedlas av serviceinriktad personal. På anläggningen finns även ett spa i hotelldelen för den som så önskar.

Ombergs Golf Resort Information
Adress Stora Lund,  , SE-599 93 Ödeshög, , Sweden (Karta)
Telefon+46-144-121 60
Email[email protected]
Webbsidawww.ombergsgolfresort.se
Totalt antal hål18

Banan ritades 2002 av Bengt Lorichs och Pierre Fulke. Den är varsamt utlagd i den östgötska naturen på ett varierat sätt. Inget hål är egentligen likt något annat. Därför kan det vara klokt att spela banan minst två gånger.

Banan är med något undantag inte särskilt lång, men ett 50-tal bunkrar och dryga dussinet vatten är strategiskt utlagda. Teeplatser är tydligt markerade och i god kondition men utan skyltar. Här som på så många andra ställen hänvisas till gratis strike saver. Den torra sommaren 2018 hade dock satt sina spår på fairway som dock fick godkänt. Greenerna, ibland ondulerade och något svårlästa, var i utmärkt skick.

Lagom långt och lagom svårt

Men att banans längd inte imponerar – 4 863 meter för röd tee och 5 776 meter för gul tee – gör den inte enkel. Nära hälften av hålen har formen av en banan eller dogleg. Många greener är upphöjda och ligger nära vatten, bunkrarna som vaktar greener är många och försedda med luftig och fin sand. 

Omberg har fem par 3-hål som från röd tee varierar från 92 till 156 meter. Nio par 4-hål från röd tee mäter 252-349 meter och fyra par 5-hål som för rött begränsas till måttliga 380-412 meter.

Från gul tee gäller följande mått: par 3 varierar från 121 till 156 meter, par 4 börjar på 281 och slutar på 406 meter och par 5 spänner från 446 till 548 meter, alltså dryga halv-kilometern. Efter nionde hålet kommer man tillbaka till klubbhus vilket kan vara bra på många sätt – för att fylla på eller tanka av. För det senare behovet finns även toaletter utmed banan.

Signaturhålet är enligt klubbchefen Jon Molneklev en lång par 5:a ned mot Vättern. Hålet kantas av skog, vattendrag och bunkrar. Även det föregående hålet, ett kort par 3-hål och förrädiskt lätt enligt slopindexet samt efterföljande korthål och ytterligare ett fint par 5-hål, är en fin fyrklöver. De känns lite som banans Amen Corner. Där gäller det att lyckas om man vill ha en bra score. Sammantaget är banan rättvis för ditt golfspel, men det gäller att inte bara bomba med drivern utan tänka till – före.

Ombergs Golf Resort Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)3
Öppen för spelOpen to Public
Säsong april - oktober
BantypParkbana
BanarkitektPierre Fulke & Bengt Lorichs
Öppningsår2002
Handicapgräns36 (herrar), 36 (damer)
Webbsidawww.ombergsgolfresort.se

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy