Mauritzberg Slott och Golf, Sweden

Mauritzberg Slott & Golf

För knappt tio år sedan byggdes en golfbana på Vikbolandet, en knapp halvtimmes bilresa från Norrköping. Där fanns redan ett slott vid Bråvikens strand med vidunderlig utsikt över Östersjön. Och kombinationen slott och golfbana är ett vinnande koncept.

Golfklubben är inhyst i en stor gammal ladugård och erbjuder en bistro med bred meny. Där kan man också hyra klubbor, golfbil eller golfvagn och ta golflektioner. Flera övningsområden gör att spelare kan förbereda sig väl inför den spännande banan strax intill.Klubbhuset med serviceanordningar och bistro är inhyst i en gammal stilfull ladugård.

Bo kan man göra på slottet eller i bungalows och på slottet som är 4-stjärnigt hotell kan man också äta lunch eller middag. En marina kompletterar bilden för båtfolket. Klubbens status är hög och tillsammans med en handfull andra banor som Omberg och Åtvidaberg ligger man i Östergötlands framkant.

Mauritzberg Slott & Golf Information
Adress Mauritsbergsvägen 5,  Vikbolandet, SE-61031 Norrköping, , Sweden (Karta)
Telefon+46(0)125 50100
Email[email protected]
Webbsidawww.mauritzberg.se
Totalt antal hål18

Trots sin relativa ungdom känns Mauritzbergs golfbana på Vikbolandet färdig. Den är varierad med en spännande layout, välskött från tee till green, öppen och därmed vindkänslig med havsbrisen inpå knuten. Precis det som golfare vill ha.

När Robert Kains fick rita en 18-håls golfbana på Vikbolandet kunde han dra nytta av ängar, eklundar och närheten till havet. Detta kompletterades med bäckar, dammar och utmärkta bunkrar vars vita sand är fluffig och lättspelad tack vare ursprungsmaterialet – marmor.

Banan har röd, gul och vit tee. Boxarna är välskötta med kort gräs.

För röd tee med par 72 på 4 942 meter gäller följande: Par 3-hålen varierar i längd från 95 till 120 meter, par 4-hålen börjar på 235 och slutar på 331 meter och par 5-hålen går från 394 till 452 meter.

Gul tee med par 72 är 5 989 meter. Par 3-hålens längd varierar från 127 till 176 meter, par 4-hålen från 305 till 392 och par 5-hålen spänner från 455 till 504.

Första hålet med index är 3 är ett ganska långt par 5-hål på dryga halvkilometern från gul tee som kan sätta skräck i förstagångsbesökaren. Därefter följer ett av banans många bananformade hål, ett par 4 som från gul tee mäter 377 meter. Sedan erbjuds man ytterligare ett par 4-hål, inte så långt men tydlig dogleg-form och upphöjd green även här. Så är det dags för ett av banans signaturhål, ett kort par 3-hål där man slår ut mot en halvö omgiven av vatten. Ta alltså med några extra bollar om ni skulle slå en badboll.

Så fortsätter de första nio på ett varierat sätt bland ekdungar och dammar. Att hamna i bunker är ingen katastrof här, den mjuka och fluffiga marmorsanden hjälper även medelgolfare upp på green eller fairway. Första slingan avslutas med en hyggligt lång par 4:a där greenen ligger intill en damm och ett koppel bungalows. Där är par ett bra resultat.

Andra halvan börjar med en ganska rad par 4:a utmed åker och äng som linjerar ett vattenhinder fram till green. Ganska svår öppning här också. Så följer ett annat signaturhål, en rak par 4:a med en damm som vaktar green. Därefter en kort par 4:a med green på en höjd.

Det gäller verkligen att bedöma inte bara avstånd utan även höjdskillnader för att få en bra score. Detta gäller även på nästa hål som är en lång par 3:a med utslag från hög höjd.

Banans tre sista hål är spännande och kandiderar alla till signaturhålen. Nummer 16 är ett normallångt par 3-hål med en stor damm i spel.

Det näst sista hålet har index 2 är ett typiskt hål för denna bana; ganska långt dog-leg med upphöjd green vaktad av bunkrar. Avslutningen är en par 5:a på 458 meter som ackompanjeras av vatten ända fram till green. Efter väl förrättat värv är det bara en pitch till det nittonde hålet: bistron för den är hungrig eller törstar!

Mauritzberg Slott & Golf Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)3
Öppen för spelOpen to Public
Säsong april - oktober
BantypParkbana
BanarkitektRobert Kains
Öppningsår2009
Webbsidawww.mauritzberg.se

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy