Åtvidabergs Golfklubb, Sweden

Åtvidabergs Golfklubb

Det känns nästan som att spela golf på brittiska öarna när man är i Åtvidaberg, men så var det också en britt som ritade banan första gången - eller det är nästan lika romantiskt som i en pastoralsymfoni av Beethoven. En banas karaktär danas inte bara av omgivningar men det hjälper till att spela i en park omgiven av ekar.

Ett välutrustat klubbhus och Trädgårdshotellet med ett 20-tal rum välkomnar gästerna direkt. Där finns pool och bastu för den som vill löga sig. På och kring banan finns nästan alltid ungdomar från ortens golfgymnasium med riksintag. Träningsmöjligheterna är därför extremt goda med massor av pitchområden. På denna bana kan man givetvis också hyra klubbor, vagnar och få sig en matbit i den närbelägna restaurangen.

Det hela började för 60 år sedan när ett gäng golfentusiaster fick använda lämplig mark av bruket på bygden i östgötska Åtvidaberg. Och det har fortsatt i samma goda anda trots några hack i skivan för klubben. Nu kallar man sig Åtvidaberg Golf Resort med en av Mellansveriges vackraste och mest naturliga banor och som grädde på moset det anrika Trädgårdshotellet, kanske mest känt för sin gastronomi.

Åtvidabergs Golfklubb Information
Adress Västantorp,  , SE-597 41 Åtvidaberg, , Sweden (Karta)
Telefon+46-120-354 25
Email[email protected]
Webbsidawww.atvidabergsgk.se
Totalt antal hål

Enligt klubbledningen är det en naturligt anlagd bana mitt i ett eklandskap, omgiven av vattendrag och kullar. Ett 40-tal väl utplacerade bunkrar förhöjer svårigheten. Banan är inte extrem på något sätt, kortare än många andra men finurligt layoutad med tydlig routing.

Vi spelade banan en sensommardag då det hade regnat en hel del och på vissa ställen gungade fairway. Välskötta teeplatser och fina greener gav rättvisa åt spelet trots en hel del gömda hål och doglegs. Det är nästan omöjligt att gå fel från green till nästa tee och väl där finns tydliga avståndsmarkeringar för olika banlängder samt tydliga kartor för hålen. På fairway har man nöjt sig med 150-meterspinnnar samt en del avståndsplattor. Greenernas storlek varierar men tycks oftast vara i mycket gott skick, ibland knepigt ondulerade. I och med alla vatten kan det vara bra att ha en extra 3-pack i bagen.

Första hålet är ganska snällt och de därpå följande likaså – sedan börjar svårigheterna med kulliga inspel och doglegs. De flesta par 3-hålen är korta, men har vatten i spellinjen. På tal om vatten finns det en del kranar med färskvatten utmed banan. Långa Sjö som går utmed Bysjön har klassats av många golfexperter som ett av landets bästa par 5-hål och är inte att leka med i vinden. Men några par 4-hål upplevs som svårare, särskilt vid premiärspel med greener som är gömda från tee.

Åtvidabergs golfbana har totalt 5 längder från 4700 till 6200 meter. Längden som damer spelare normalt är 12 procent kortare än den herrar brukar spela. Banan har öppet från april till och med oktober.

Par 3-hålen på 5 500-metersbanan – den som herrar brukar spela – varierar från 134 till 168 meter. Motsvarande par 4-hålen spänner mellan 286 och 352 meter och par 5-hålen börjar på 442 och slutar på 475.

För damer varierar par 3-hålen på 4700-metersbanan mellan 105 och 120 meter. Par 4-hålensträcker sig från 239 till 337 meter och par 5-hålen spänner mellan 338 och 429 meter.

Åtvidabergs Golfklubb Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)3
Öppen för spelOpen to Public
Säsong april - november
BantypParkbana
BanarkitektDouglas Brasier/Peter Nordwall
Öppningsår1954
Handicapgräns36 (herrar), 36 (damer)
Webbsidawww.atvidabergsgk.se

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy