Arabella Golf Son Muntaner, Mallorca, Spain

Arabella Golf Mallorca (Son Muntaner) – Test och betyg

Arabella Golf Mallorca är inte bara den största golfresorten på Mallorca, det är också den största golfanläggningen i hela Spanien.

Arabella Golf Mallorca har tre artonhålsbanor, var och en med sitt eget klubbhus. Son Vida har dessutom fått en rejäl uppgradering med ett nytt och modernt klubbhus med utsikt över artonde green. På anläggningen finns två hotell, Sheraton Arabella och Castillo Son Vida, med samma ägare som äger banorna, så service och golfpaket är helt integrerade. Det går naturligtvis bra att bara besöka Arabella Golf, betala sin greenfee, och spela någon av de tre banorna, men det som gör golfsemestern till något extra är att bo på ett av hotellen och njuta av servicen och faciliteterna, och spela alla tre banorna.

Banorna

Golf Son Vida är den äldsta av banorna, det är faktiskt den äldsta av alla banor på Mallorca, öppnad redan 1964. Först ut på banan var Prins Rainier av Monaca, först i raden av många berömdheter som spelat banan. En inte helt okänd spelare vid namn Seve Ballesteros kan nämnas.

Den andra banan som byggdes var Son Muntaner. Banan öppnades år 2001, och är kanske den bästa av de tre banorna. En modern mästerskapsbana, inte för den hjärtsvage.

Den nyaste banan är Son Quint, som invigdes 2007. Son Quint har drag av både Son Vida och Son Muntaner, men spelas något lättare än de båda andra. Därmed inte på något sätt tråkig, med ett flertal fantastiska hål i kuperad terräng.

För att avrunda golfanläggningen finns också en exekutiv par trebana som är öppen för alla oavsett om man har officiellt handicap eller inte.

Övningsområden

Intill Son Muntaner finns en rejäl driving range och övningsområden för puttning och inspel. En ny driving range har också öppnat på Son Quint. Son Vida har ingen egen range, men det går bra att ta golfbilen ner till Son Muntaner före rundan för lite uppvärmning.

Hotellen

Det finns två hotell som del av anläggningen. Båda finns med som stopp på skytteln som transporterar dig mellan hotellen och de tre banorna.

Sheraton Arabella är ett modernt, femstjärningt hotell beläget just bakom artonde green på Golf Son Vida. Hotellet helrenoverades under 2013 och har nu allt du kan önska dig, inklusive flera fina restauranger och ett fullservice spa. Rummen har allt du kan önska dig. Värt att notera är att arkitekten inte bara har designat vackra rum, utan också funktionella. Allt fungerar utan att man behöver en fil kand i teknik eller design för att tända lampor eller justera temperaturen i duschen, något som blir allt vanligare på moderna hotell. På Sheraton Arabella fungerar allt bara som det ska, utan något knussel.

Castillo Son Vida är det andra hotellet på anläggningen. Trots namnet har det aldrig varit ett slott, men det har ändå en lång och intressant historia som går tillbaka till 1200-talet. I mitten på 1900-talet byggdes det om som hotell, och 2006 genomgick det en helrenovering till den 5+ stjärniga upplevelse det är idag.

Hotellet bibehåller en slottskänsla med högt i tak och många storslagna konstverk av Mallorcas mest berömda konstnärer. När du sitter på terassen och ser ut över Palma stad långt nedanför är det lätt leva in i rollen som slottets kung, och överblicka ägorna med bönderna som slavar nedanför. Fast numera är det golfarna som kämpar och sliter.

Arabella Golf Mallorca Information
Adress Camí de Son Vida, 38,  , E07013 Palma de Mallorca, Mallorca, Spain (Karta)
Telefon+34 971 783 000
Email[email protected]
Webbsidawww.arabellagolfmallorca.com
Totalt antal hål63

Son Muntaner är den andra banan som byggdes på Arabella Golf. Banan är designad av den tyske banarkitekten Kurt Rossknecht och invigdes år 2001.

Son Muntaner är den bästa och mest utmanande banan av de tre banorna på Arabella Golf, med en längd på över 6300 meter från backtee. Banan sträcker sig över en ondulerad terräng, men det går fortfarande bra att gå banan. En elektisk golfvagn är en bra kompromiss för den som vill ha lite hjälp i backarna, speciellt efter något vinterregn när golfbilarna ibland kan vara förbjudna på fairways.

Under 2015 genomgick banan en omfattande renovering som bland annat ledde till en ny sträckning av hål fem och sex. Mycket bra för hål sex, men synd på det fina femte hålet. I samband med renoveringen byttes fairwaygräset ut till Bermuda Celebration, som första bana i Europa.

Klubbhuset ligger på banans högsta punkt, och första hålet går rakt nedför, ett dogleg höger. Alla kommer igång, kanske med undantag för den med kraftig slice som får hämta bollen på rangen. Inspelet är lite knepigare till en välbevakad green, och sätter tonen för vad som komma skall.

Följande två hål löper på varsin sida av en liten bäck, som växer till en damm intill tvåans green. Två rättframma men fina hål.

Det fjärde hålet är det bästa av de tidiga hålen. Ett rakt par fyra med gott om utrymme för ditt utslag, men med en ”barrance” (en djup sänka med branta väggar) som löper längs fairway i närheten av greenen gör att det krävs noggrann planering av ditt inspel.

Hål fem och sex är de hål som fått ny sträckning. Femman går nästan vinkelrätt mot den gamla sträckningen, och är nu ett mycket långt, nästan 200m par tre i uppförsbacke med skog till höger.

Hål sex är det andra nya hålet, ett dogleg höger i nedförsbacke med en ny sjö i doglegen. Mycket svårare än den gamla sträckningen.

Sjuan är en kort par tre till en green långt nedanför. Upplagt för lite prickskytte. Vackert, ett av de finare hålen på banan tillsammans med åttan, ett långt och svårt par fem, uppför till en välbevakad green. Index 1 är välförtjänt.

Nian är en fin, rättfram par fyra tillbaks till klubbhuset.

Sista nio är ännu lite svårare. Tian ser enkel ut, men en dold stenvägg löper tvärs över fairway, ungefär där din drive landar. Studera banguiden noggrannt för den syns knappt från tee.

Elvan är ännu ett onödigt långt par tre, men den här gången finns det iallafall några hyfsade landningsytor till höger om du missar greenen eller helt enkelt inte har tillräcklig precision i dina 200-metersslag för att träffa green.

Nästa noterbara hål är fjorton, med en green bevakad av en damm framför och ett litet vattenfall bakom. Här behöver mycket precision, speciellt när flaggan står långt till vänster.

Hål femton är det kanske svåraste hålet på banan. Ett halvblint utslag till ett smalt landningsområde, med ett halvblint andraslag, följt av ett mycket långt inspel till en liten, välbevakad green. För svårt för de flesta.

Nu vänder banan hemåt, med några fina hål. Inte alltför svårt, så länge du slår någorlunda långt och rakt. Har du en slice är det värre.

När du når klubbhuset är känslan att du verkligen har lyckats om du spelar på samma boll som du startade med. Det här är en svår bana, men med bra planering och en strategi anpassad till ditt handicap bör de flesta kunna spela den med framgång. Det gäller bara att inte drabbas av övermod och försöka för många svåra slag. Som Jack Nicklaus en gång sade: Om du har två slag att välja mellan, välj det enklare. Det gäller extra mycket på Son Muntaner.

Arabella Golf Mallorca (Son Muntaner) Information
Antal hål18
Greenfee, 1 (låg) - 5 (hög)4
Öppen för spelOpen to Public
BantypParkbana
BanarkitektKurt Rossknecht
Öppningsår2000
Webbsidawww.arabellagolfmallorca.com

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Related Content

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy