Golf på Island

Golf är kanske inte det första man tänker på när man ska resa till Island. Men det finns faktiskt hela 65 golfbanor, många för ett land med bara 300,000 invånare.

Och vilka banor! Få andra länder har en sådan mångfald av olika naturupplevelser. Vilket annat land har en bana med linksgolf på första nio, och lavagolf på andra? På Island har man verkligen ansträngt sig att integrera banorna med omgivningarna, så du kan spela golf och uppleva den unika isländska naturen på samma gång.

Utav de 65 banorna är 17 artonhålsbanor, och resten niohålsbanor. Det finns banor i hela landet, men koncentrationen är högst runt huvudstaden Reykjavik. Här finns 10 golfbanor, 5 artonhåls och 5 niohålsbanor, och ytterligare ett tiotal banor finns inom en timmes bilfärd. I Reykjavik bor två tredjedelar av Islands befolkning, så här behöver du oftast boka en tid om du vill spela. I övriga delar av landet behöver du oftast bara boka tid på helgerna. Greenfees runt Reykjavik är ungefär desamma som i Sverige, men lämnar du huvudstaden så är det betydligt billigare, speciellt eftersom den isländska valutan fallit kraftigt i värde efter finanskrisen. Ofta är det också billigare att spela före lunch.

Golf är en populär sport. Klubbarna har tillsammans ca 15,000 medlemmar, men man räknar med att det finns ytterligare kanske 30,000 golfare som spelar då och då. Inte dåligt på 300,000 invånare. Island har faktiskt flest golfbanor per invånare av alla länder.

Golfsäsongen på Island är något kortare än i större delen av Sverige. Banorna öppnar som regel i slutet på maj, och stänger igen i början på september. Men i gengäld kan man större delen av den tiden spela dygnet runt i midnattssol. Vädret på sommaren har de senast åren blivit betydligt bättre, så nuförtiden regnar det inte lika mycket som statistiken säger (10-12 dagar i månaden) och det är ofta lite varmare än de traditionella 14 grader Celsius. Men ett bra regnställ är ändå att rekommendera.

Resa till Island

Till Island kommer du lättast med Icelandair eller WOW. Det går ofta att hitta riktigt billiga flygpriser.

Hotell

Det är inte så lätt att hitta billigt boende på Island. Ett alternativ, speciellt för klubbarna utanför Reykjavik, är att kontakta klubben direkt. Många av klubbarna erbjuder stugor att hyra nära klubben.

Bästa sättet att hitta ett bra hotell är att söka på en bra bokningssajt på internet, t exBraRum.

Hyra bil

Ska du spela golf utanför Reykjavik så behöver du hyra en bil, gärna en med fyrhjulsdrift. Att hyra bil på Island är lite äventyrligt. Det är relativt dyrt, och dessutom är försäkringsreglerna onödigt krångliga, framförallt efter vulkanutbrottet. I den vanliga försäkringen ingår t ex inte stenskott, skador på underredet, däckskador, eller askskador (det är lätt att få repor på vindrutan eller lacken i askområdena). Så var beredd på att bli erbjuden en hel del ”extraförsäkringar” vid uthyrningstillfället.

Vägnätet är generellt bra, och med lite planering kan du mestadels undvika att hamna på grusvägar. Men håll hastighetsbegränsningarna, kontroller förekommer ofta och böterna betalas på plats direkt till polismannen. Han tar kreditkort! Tänk också på att promillegränsen på Island är noll.

Researrangörer

Ingen av de stora golfresearrangörerna erbjuder några golfresor till Island. Men det finns en del resebyråer som specialiserar sig på Islandsresor, och de har även en del golfpaket:

  • Hekla Travel
  • Nordic Visitor
  • Resa Island