Golf i Portugal

I norr berglandskap, ganska regnigt och svalt. I söder sandstränder, ganska torrt och medelhavsklimat. Så ser Europas mest turisttäta land ut – Portugal.

Här finns cirka elva miljoner invånare. Varje år tar de hand om över tolv miljoner turister. Alltså mer än en turist per invånare. Räknar vi sedan bort alla barn och pensionärer så blir trycket på resten av befolkningen rent enormt. Högst ovetenskapligt kan man förmoda att det är den största turistansamlingen per capita i hela Europa.

En gång i tiden var Portugal en stormakt med kolonier lite varstans. Landets flotta av handelsfartyg och piratskepp pilade kors och tvärs över de sju haven, gjorde affärer, plundrade och tog med sig väldiga skatter hem till kungen. Sedan dess har det gått ett par hundra år. Portugal har genomlidit världskrig, diktatur och efter revolutionen 1974 en allt stadigare demokrati. Men kassakistan är tömd och längst ner på kistbotten ligger mest lånereverser från IMF och Världsbanken.

Det är alltså ett land som varit på väg bort från analfabetism, hög barnadödlighet och fattigdom men nu på nytt är på dekis med stora ekonomiska skulder. Arbetslösheten ökar oroväckande snabbt, pengarna är slut för vanliga medborgare och trycket på staten att göra något radikalt blir större för varje år. Skillnaden i inkomstfördelning mellan de rikaste och de fattigaste är den högsta i EU – något som kan betraktas som rena krutdurken när hungern ersätter välbefinnandet.

Eländes elände med andra ord? Nja, inte riktigt. Det finns en annan sida av myntet (för den som fortfarande har något kvar…). Det är alltså turismen. För medan politiker och tjänstemän brottas med bekymren i huvudstaden Lissabon satsas på flera olika sätt på att ta hand om den ständigt växande turistströmmen i andra delar av landet.

Förutom golfen – som i vårt fall är huvudsaken – så erbjuds fantastiska boenden i historiska miljöer, ett portugisiskt kök som kanske inte vunnit så stora internationella framgångar men som är mycket bra (smaka fisken!!), bergsvandringar i några av Europas vackraste berglandskap, en helt enorm atlantkust med vita stränder och så vidare.

Vill man riktigt värma sig i behagligt klimat så är Algarve perfekt. Det är den sydligaste provinsen i landet med en jättelång böjd kustremsa mot Atlanten. Här är fler soldagar per år än i Kalifornien och här finns de mest underbara små städer, restauranger och möjligheter till övernattning.

Fortfarande är det förhållandevis billigt att vistas i Algarve. Både mat, dryck och boende har hög kvalitet och låga priser. Under högsäsongen april-oktober går direktflyg från Sverige till Faro, ”huvudstad” i Algarve, och vintertid landas det i Lissabon som ligger cirka tre timmar med bil från Algarveområdet.

Ser vi enbart på golfen så planeras just nu ett 60-tal nya banor i Algarveområdet. Det är ett tillskott som kommer att få de närliggande spanska golfresorterna att darra. För redan i dag har Algarve oerhört många banor. Kvaliteten varierar men med de naturliga förutsättningar som finns i hela Algarve så är det svårt att bygga dåliga banor. Så är det bara.