Lough Erne Golf Resort, Northern Ireland

I Putins och Obamas fotspår

I Putins och Obamas fotspår

Att spela linksgolf kan ta på krafterna, speciellt om det är blåsigt och lite kallt. Det kan vara skönt med en ”vilodag”. Vi beger oss en bit inåt landet på vår vilodag, och spelar som omväxling en parkbana.

Ja, inte bara inåt landet, utan till ett helt annat land. Vi passerar återigen den än så länge helt osynliga gränsen tillbaka in i Nordirland och Lough Erne Resort, belägen på en liten halvö som sticker ut i södra delen av insjön med samma namn.

Lough Erne är vår första resort på den här resan, dvs en komplett anläggning med bana, hotell, restauranger, träningsmöjligher och allt man kan önska sig för en komplett golfsemester. Här har man inte heller vänt på slantarna, utan allt håller absolut högsta klass.

Hela resorten stod redo 2009, lite otur med timingen just efter finanskrisen, men man klarade sig och redan 2013 kunde man stå värd för det stora G8-mötet där världsledarna möttes. Det avskilda läget kombinerat med den rad unika, fristående runda hus med ett antal gästrum vardera gjorde Lough Erne till en perfekt miljö, både säkerhetsmässigt och genom att skapa en behaglig förhandlingsmiljö. Det enda vi undrar är, hur gick det i golfmatchen mellan Obama och Putin?

Faldobanan

På väg till första utslaget går man över en lång träbro över våtmarker. Första hålet spelas sedan längs den mindre bisjön Castlehume Lough, för att sedan svänga upp i ett litet skogsparti där de första fyra hålen ligger.

Hål fem, ett par tre som spelas helt över vatten, eller snare våtmarker, tar oss tillbaka till sidan där huvudbyggnaderna ligger. Inte ett hål för knäsvaga.

Med början på hål sex flyttar banan till högre marker. Hålet, en par femma, spelas längs en ås, hela tiden med utsikt över hotellet och sjön nedanför. Definitivt ett av banans bästa och vackraste hål.

Nästa hål är det hål som nog förekommer på de flesta bilder från Lough Erne. En par fyra som spelas från en högt belägen tee ner mot en green på en liten udde som sticker ut i den större sjön som gett namnet åt banan, Lower Lough Erne. Vackra vyer, och ännu vackrare var nog Rory’s drive när han som förste spelare nådde green direkt på utslaget.

Flera hål spelas sedan helt eller delvis längs vattnet, med några greener omgärdade av vatten på flera sidor, till exempel det utmärkta par fyra hål 10 där den långtslående och djärve golfaren kan satsa på green på utslaget.

Efter tian vänder banan, och ett antal hål spelas på högre mark i skogspartier. Med början på hål 16 sträcker sig sedan banan återigen längs vattnet, denna gång den mindre Castlehume Lough, för att till sist avslutas med en par trea just nedanför klubbhusets/hotellets bar. En fin avslutning som dessutom kan spelas i den sjunkande kvällssolen.

Vi kan bara konstatera att Sir Faldo lyckats över förväntan med banan. Det är inte lätt att designa en bana på den mark som stod till förfogande, speciellt inte om man måste ta hänsyn till att skapa vackra vyer på samma gång. Sir Faldo lyckades, och det skulle inte förvåna om många större mästerskap kommer att spelas här under åren som kommer.

Vi avslutar eftermiddagen med en (vad annars) Guinness i baren, och när vi tittar ner mot 18:e green kan vi inte annat än undra vilka scener som skulle utspelat sig efter matchen mellan Putin och Obama. Förmodligen hade de aldrig kommit så här långt, jag tror nog att matchen hade avslutats 10/8 till Obamas fördel varefter Putin lämnat banan med helikopter från 10:ans green. Inga rapporter från matchen på rysk statstelevision.

Hotell och resturang

Lough Erne är som sagt en komplett resort med alla faciliteter. Vi intog middagen i den finare restaurangen, och kan bara konstatera att allt var så perfekt som omgivningen lovade. Bra mat, utmärkta viner och bra service. Till detta fin utsikt över sjön i solnedgången. Så fin utsikt att jag blev tvungen att lämna bordet en kort stund mellan rätterna för att ta några bilder av 18:e green innan solen försvann.

Lough Erne är en plats vi kan rekommendera för en lång weekend, ett par tre rundor golf och kanske en dag att bara koppla av och njuta av omgivningar, eller varför inte lite fiske, den andra stora sporten i trakten.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy

Headline

Add Your Heading Text Here