Golfweekend på Mallorca

Mallåkra. Så kallades ön i folkmun. Att åka till Mallorca var blaha blaha, något för charterresenären som inte hade råd med bättre. Men tiderna har förändrats, och Mallorca är numera lite av en lyxdestination. Vi testar ön som golfdestination.

Mallorca invaderades på åttio- och nittio-talen av så många turister att det behövdes krafttag för att reda ut en närmast kaotisk situation. En rad åtgärder infördes för att förbättra öns rykte och standard. Till exempel kan man numera inte bygga nya hotell utan vidare. För varje nytt hotellrum man vill bygga måsta man riva två gamla. Detta har lett till en rejäl standardhöjning, då man av naturliga skäl måste bygga lyxigare hotellrum för att investeringen ska löna sig. Med höjd hotellstandard följer penningstarka turister, som i sin tur lett till höjd standard på många andra områden som restauranger och, i vårt fall, golfbanor.

Vi begav oss på en golfweekend till den äldsta golfanläggningen på Mallorca, där den första banan invigdes redan 1964. Arabella Golf är också den största golfanläggningen i hela Spanien, med 54+9 hål. På anläggningen, alldeles intill artonde green på banan Son Vida, ligger ett femstjärnigt hotell, Sheraton Mallorca Arabella Hotel, ett typexempel på den nya, högre standarden på ön. Här bor man verkligen som en prins, med en vacker utsikt över en av de tre golfbanorna och tillgång till såväl spa som gym och förstklassiga restauranger. Ett fantastiskt bra val för en golfsemester.

Men för den riktiga finsmakaren finns ett ännu mer spännande val: Castillo Son Vida.

Om man bor som en prins på Sheraton Arabella så bor man som en kung (eller drottning) på Castillo Son Vida.

Känslan av att det här skulle bli något speciellt började redan på flygplatsen. Vi möttes av en propert klädd chaufför som tog hand om vårt bagage och sedan körde oss till hotellet i en BMW limousin av senaste årsmodell. Väl framme gick incheckningen smidigt och det fanns också en golfincheckning där vi kunde beställa våra starttider.

Castillo Son Vida ligger på den högsta punkten på anläggningen, med en fantastisk utsikt över Palma stad från terassen och rummen på de övre våningarna. Trots namnet har det aldrig varit ett slott, men det har ändå en lång och intressant historia som går tillbaka till 1200-talet. I mitten på 1900-talet byggdes det om som hotell, och 2006 genomgick det en helrenovering till den 5+ stjärniga upplevelse det är idag.

Hotellet bibehåller en slottskänsla med högt i tak och många storslagna konstverk av Mallorcas mest berömda konstnärer. Inredningen är i klassisk stil, med en stor bar i anslutning till den stora terassen. I baren kan du även beställa lunch om så önskas. När du sitter på terassen och ser ut över Palma stad långt nedanför är det lätt leva in i rollen som slottets kung, och överblicka ägorna med bönderna som slavar nedanför. Fast numera är det förstås mest golfare som kämpar och sliter där nere.

En trappa ner finns ett antal finare butiker, en femstjärnig restaurang, samt ett helt nytt spa med full service. Runt inomhuspoolen kan du lata dig med utsikt över golfbanorna. Hotellet har med andra ord allt du behöver för en golfweekend. Vill du prova några olika restauranger, men fortfarande vara kvar på Arabella, kan du ta skytteln (eller promenera på några minuter) ner till Sheraton Arabella där du hittar ytterligare ett par utmärkta restauranger.

Dags för golf

Det finns tre artonhålsbanor på Arabella Golf; Son Vida, den klassiska banan från 1964, Son Muntaner, mästerskapsbanan, och Son Quint, den nyaste och lite lättare banan. På vår golfweekend ville vi testa alla tre.

Med många bra flyganslutningar från Sverige går det snabbt att ta sig till Mallorca. Vi kom fram i god tid för en lättare lunch och en eftermiddag på golfbanan. Vi valde att spela Son Vida som första bana.

Son Vida invigdes redan 1964 som den första banan på Mallorca då Prins Rainer av Monaco slog det första utslaget. Banan är designad av Hawtree i en klassisk layout, men har under åren uppdaterats, senast på 2000-talet av Rossknecht i samband med layouten av Son Muntaner. Banan är den kortaste av de tre banorna, med många smala fairways i korridorer av fullvuxna Eukalyptusträd längs kanterna. Precision är definitivt viktigare än längd. Att låta drivern vila är inte en dum ide.

Mot slutet öppnar banan upp sig, man lämnar skogen och avslutar i ett öppet landskap nedanför det nya klubbhuset och hotellet Sheraton Arabella.

Son Vida är en fin upplevelse, en påminnelse om hur golf spelades innan allt handlade om att slå 300 meter och sedan limma inspelet till en green med 13 på stimpen. Här premieras i stället spelskicklighet med alla klubbor och en förståndig spelstrategi.

Nästa dag var det dags att spela anläggningens mästerskapsbana, Son Muntaner. Banan är designad av den tyske banarkitekten Kurt Rossknecht och invigdes år 2001, och är utan tvekan den bästa och mest utmanande av de tre banorna på Arabella Golf med en längd på över 6300 meter från backtee. Banan sträcker sig över en ondulerad terräng, men det går fortfarande bra att gå banan. En elektrisk golfvagn är en bra kompromiss för den som vill ha lite hjälp i backarna, speciellt efter något vinterregn när golfbilarna ibland kan vara förbjudna på fairways. Under 2015 genomgick banan en omfattande renovering, och i samband med renoveringen byttes fairwaygräset ut till Bermuda Celebration, som första bana i Europa.

Son Muntaner är en fantastisk bana med många spännande hål. Utan att gå in på detaljer (läs gärna vår kompletta banbeskrivning) kan vi säga att om du kommer in till klubbhuset med samma boll som du startade med kan du känna dig väldigt nöjd. Det här är en svår bana, men med bra planering och en strategi anpassad till ditt handicap bör de flesta kunna spela den med framgång. Det gäller bara att inte drabbas av övermod och försöka för många svåra slag. Som Jack Nicklaus en gång sade: Om du har två slag att välja mellan, välj det enklare. Det gäller extra mycket på Son Muntaner.

Eftermiddagen spenderas med fördel på klubbhusets terass, med utsikt över nians green. Maten är superb, och vi njöt verkligen av Mallorcas fina höstväder.

Efter gårdagens utmanande runda valde vi den tredje dagen den sista av banorna på Golf Arabella; Son Quint.

Son Quint är den nyaste av de tre artonhålsbanorna på Golf Arabella, invigd år 2007, och också den mest lättspelade. Därmed inte sagt att den är tråkig på något sätt.

Banan har en mer öppen layout än Son Vida, men efter ett par uppvärmningshål spelas ett antal hål bland låga barrträd, det märks att detta är den nyaste banan. Riktigt spännande blir det på andra nio. Redan på tian kommer mer vatten i spel, och hål 13 är en riktig utmaning, ett långt par tre över vatten. Överlag är sista nio den riktiga behållningen på banan.

Efter rundan hade vi gott om tid för lunch i klubbhuset innan det var dags att bege oss till flygplatsen. På tre dagar hann vi med tre fina golfbanor, inklusive resa till och från Stockholm, utan att någonsin behöva stressa. Mallorca har verkligen vuxit som resmål, även för golfare. En golfweekend på Mallorca är något vi helhjärtat rekommenderar.

Läs mer om banorna här

Bo vid golfbanan eller i Palma?

Ska man bo i Palma stad eller i Son Vida? Som golfare är det i min mening mycket bättre att bo i Son Vida. Du kan gå rakt från hotellrummet ut på banan, eller till skytteln som kör runt bland banorna. Klubborna tar chauffören hand om. Allt är lätt och smidigt. Efter rundan kan du duscha och byta om på hotellrummet, eller kanske på spat. Vill du ut på stan efter golfen är det en kort taxitur, vill du istället ta det lite lugnare finns det många restauranger att välja mellan på de två hotellen. Dessutom har alla tre klubbhusen utmärkta restauranger.

Golf på morgonen, spa på eftermiddagen, middag på hotellet eller i Palma stad, och sedan en kort taxiresa till Palmas nattliv. Kan det bli bättre?