Ett Åland i miniatyr

Uppe i nordöstra hörnet av Åland finns en liten ö. Den heter Silverskär och är som ett Åland i miniatyr – knappt någon befolkning alls, tyst, underbart vackert, förmöget, självständigt. Och en diskret tummelplats för folk med stora plånböcker.

De röda stugorna kantas med vita knutar, klippor mjuka som öknens sanddynor inramar ön och luften är så tyst och klar som bara den yttersta skärgården kan åstadkomma.

Hit till Silverskär kommer man i Silverskärs egen lilla motorbåt, hämtad vid fastlandsbryggan tio minuter bort. Bara ett (1) sällskap åt gången tas om hand på denna konferens- och festanläggning.

Bokstavligen tas om hand. Det är rena handpåläggningen med mat i toppklass, fiske, jakt, paddling, bågskytte(!) – och öppen brasa i storstugan. Till natten väntar mjuka sängar i mysiga stugor och när morgonen gryr står ett fullmatat frukostbord dukat.

Så ser det ut på Silverskär – ett Åland i miniatyr. För om man förstorar den närmast overkliga tillvaron på Silverskär med låt säga tusen procent så är tillvaron på Åland inte så olik livet på den lilla ön. Allt är förstås relativt, men låt oss berätta lite om Sveriges närmaste granne. Så nära att inte ens språket skiljer oss åt.

Om man tar sig upp på Ålands högsta berg, 129 meter höga Orrdalsklint några mil nordost om Silverskär, så är det nästan möjligt att se hela Åland med sina 6 757 öar, de 16 kommunerna och dess 28 000 invånare. Ja, inte alla invånare på en gång förstås, men eftersom 10 000 av dem bor i den enda staden, Mariehamn, så känns det mesta ändå ganska greppbart.

Tyvärr uppfattas det lätt som att ön bara består Mariehamn, ett antal färjor och massor av skapligt billig sprit och mat. Men icke så.

För seglaren väntar en sagolik skärgård på att upptäckas. Den är inte så lättnavigerad men ger desto mer tillbaka av naturupplevelser och tysta, obefolkade öar som gjorda för strandhugg.

För den kulturintresserade finns ett 40-tal museer, konstgallerier och konsthantverkare både i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården.  Allt utanför Mariehamn betraktas alltså som landsbygd. Och för den historieintresserade finns allt från medeltida slott till vikingagravar.

För den fiskeintresserade … tja, en hel skärgård med havsvatten plus inte mindre än 379 sjöar. Men köp fiskekort!

Vill man hellre dricka vin så framställs Ålands eget vin på Tjudö Vingård i Finström. En av Finlands största äppelodlingar med tiotusen äppelträd och en stor odling av körsbärsträd bäddar för en trevlig vandring bland jäskar och vintunnor. Det egna vinet heter Västergårds äppelvin, är buteljerat i handblåsta glasflaskor och smakar alldeles utmärkt. För att inte tala om Ålvados, en utmärkt calvados som fått fransmännen att gå i taket och kräva att Tjudö byter namn. Ålvados är alltför likt calvados. Tycker fransmännen.

Man kan förstås undra vad Castro på Kuba säger om Tjudös rom, gjord på sockerbetor. Romen har fått namnet Kobba Libre, inte så olikt Cuba Libre. De utländska konkurrenterna har dock inte lyckats kväsa de sturiga ålänningarna som till och med har fräckheten att planera ytterligare destillerade drycker med klart internationellt inspirerade namn. Huka er i Frankrike för nu laddar Tjudö om. Kanske kommer det en åländsk Champagne?

Men oavsett man seglar, åker färja eller gillar vin och kultur så finns en gemensam nämnare som brukar funka bland de flesta – golf. Och golfen på Åland håller klass. Tidningen Golf World har exempelvis rankat Slottsbanan hos Ålands GK som en av Europas hundra bästa banor utanför Storbritannien. Personligen undrar jag om Golf World inte spelade den vassare Kungsbanan när man ändå var på plats?

Båda banorna ligger nära Ålands medeltida slott, Kastelholm, som anlades av Gustav Wasa. Hit kom golfarkitekten Jan Sederholm en dag i början av 1980-talet och började skissa på det som skulle bli två banor – skogsbanan Kungsbanan (par 72) och parkbanan Slottsbanan (par 71).

Några mil bort, helt nära färjeläget i Eckerö, ligger ytterligare en fullängds 18-hålsbana, Eckerö Golf. Den invigdes 2004 och har fortfarande en bra bit kvar till kollegernas kvalitetsnivå. Men underskatta för den skull inte Eckerö. Banan är den längsta från gul tee på Åland och känns det lätt att klara de första nio hålen så väntar sedan en mindre kalldusch på de sista nio. Betydligt smalare, längre och placerade i skogsmiljö.

När höstkylan och frosten lägrar sig över Sverige har Åland fortfarande en behaglig temperatur tack vare det uppvärmda havet. Här går det alltså att förlänga golfsäsongen ytterligare en tid. Det är värt att satsa på en färjebiljett och ”göra” Åland med sin golf, sin kultur och alla fritidsaktiviteter – oavsett det är vår, sommar eller höst.