Game Golf Live – Bättre golf med hjälp av statistik

När golfklockan gjorde sitt intåg för tio år sedan var den en revolution. Plötsligt behövde du inte längre bedöma, eller gissa, avståndet till green. Det var bara att ta en titt på armen så fick du ett exakt mått. Den digitala tekniken gjorde sitt första stora intrång i golfen.

Men ett problem fanns fortfarande kvar. Du visste nu avståndet till green, men hur långt slår du egentligen dina klubbor? Om du inte vet det är det exakta avståndet till greenen inte av mycket värde. Nu kommer en ny våg digitala produkter som lovar att lösa det problemet genom att samla in statistik om ditt spel i den mest realistiska miljön, under ditt vanliga spel på banan. Vi har testat en av produkterna, Game Golf Live.

För att samla in statistiken behöver systemet veta tre detaljer. Var du befinner dig på banan, vilken klubba du slår med, och när du slår dina slag. De nya statistik-produkterna erbjuder olika lösningar på problemet.

Game Golf Lives lösning för att veta var du befinner dig är en liten GPS-mottagare som du fäster i byxlinningen eller på ditt bälte. För att veta vilken klubba du använder kommer systemet med små ”taggar” som du skruvar in i toppen av greppet på klubban, en tagg för varje klubba. Och för att veta när du slår så håller du helt enkelt taggen mot GPS-mottagaren för att registrera klubban innan du slår dina slag. En enkel och mycket pålitlig lösning.GPS-mottagaren fästs på bältet, och du registrerar dina slag genom att hålla taggen mot undersidan på mottagaren.

Un-boxing

Game Golf Live kommer i en miljövänlig papperskartong med GPS-mottagaren, taggar för dina klubbor, en USB-sladd (men ingen USB-laddare) och en föredömligt pedagogisk manual. Du får 18 små, lätta plast-taggar, 14 förmärkta för de vanligaste klubborna i bagen, och fyra extra för andra klubbor. Taggarna är helt passiva, inga batterier eller laddning behövs.

När du väl skruvat i taggarna i klubborna och laddat GPS-mottagaren i ett par timmar är det dags att ta fram mobilen och ladda ner Game Golf-appen, som finns för både iPhone och Android. När du väl registrerat dig kan du även använda appen för att dela dina resultat med andra golfvänner, men vi var mest intresserade av vår egen statistik och hoppade över de stegen. Du kan även välja att mata in exakt märke och modell på varje klubba du använder om du vill. Alla våra klubbor fanns med i systemet.

Bantest

Systemet behöver, precis som alla GPS-mottagare, ett par minuter för att hitta tillräckligt många satelliter. Därefter startar du Game Golf-appen i mobilen och väljer vilken bana du ska spela. Appen hittade automatiskt rätt bana och laddade ner den åt oss. Sedan kan du stoppa ner mobilen i bagen om du vill, den behövs inte mer under golfrundan. (Appen har ytterligare finesser du kan använda under rundan om du vill, men de behövs inte för statistiken.)

Allt du nu behöver göra är att hålla taggen på klubbskaftet mot GPS-mottagaren strax före varje slag och putt under din runda. Mottagaren bekräftar att slaget är registrerat genom en kort vibration. Du behöver inte tala om för systemet när du går till nästa hål, allt är helt automatiskt så länge du registrerar varje slag.

När du är klar med din golfrunda går du in i appen och avslutar rundan. Alla dina slag finns nu registrerade, och du kan se dem på satellitbilder över varje hål, komplett med position, klubba och längd för varje slag. Du kan välja att se allt på mobilen, eller att logga in på ditt (gratis)konto på Game Golfs webbsida.Alla registrerade slag slag visas på karta, komplett med längd och vilken klubba du använde.

Statistik

Som med all insamling av data gäller principen garbage in/garbage out. Har du varit noggrann med att registrera alla slag får du bra statistik, har du slarvat blir det mindre bra. Den största fördelen med Game Golf Lives system är att du själv helt bestämmer hur bra det blir. Registrerar du alla slag blir det bra, riktigt bra. Några av konkurrenterna försöker att automatiskt känna av när du slår dina slag, och du har sämre kontroll över datainsamlingen. Vilket som är bäst är en fråga om tycke och smak, men vi gillade att själva kontrollera när slagen registrerades. Har du glömt att registrera något slag går det också att manuellt korrigera, både under och efter rundan.

Statistiken du får är mycket grundlig och väl presenterad. Du kan se allt från grundläggande data som genomsnittlig slaglängd för varje klubba till mer detaljerad statistik, t ex hur ofta du träffat green från ruffen med din järnåtta. Du kan titta på den senaste rundan, eller ett genomsnitt av dina 3, 5, 10 senaste rundor, alla rundor, eller rundor från en viss tidsperiod. Du kan helt enkelt vända och vrida på statistiken efter behag. Det hela är mycket instruktivt och lättanvänt, väl presenterat med grafik som visar var varje enskild boll landat på green eller fairway om du så vill.

Slutsatser

Game Golf Live är mycket lättanvänd. Vi gillar att det inte stör svingen på något sätt. Vi behöver inte ha någon klocka på armen, och vi behöver inte ha mobilen i fickan. Taggarna på klubborna är fjäderlätta och underhållsfria. Batteritiden på GPS-mottagaren räcker till minst två golfrundor. Vi gillar att systemet inte kräver någon prenumeration och att det är underhållsfritt. Statistiken systemet levererar är uttömmande och instruktiv med ett bra användarinterface.

Den största nackdelen är naturligtvis att du manuellt måste registrera varje slag. Men har du en bra pre-shot rutin är det inte alltför svårt att lägga till ett steg. En annan nackdel är att när du har mer kläder på dig, t ex regnställ eller höstjacka, kan du få fumla lite för att hitta GPS-mottagaren under alla lager när du ska registrera klubban, något som stör spelet lite. Men eftersom Game Golf i första hand är en träningsprodukt kan du helt enkelt lämna systemet hemma sådana dagar.

Kommer Game Golf Live att ha en plats i vår golfbag? Ja och nej. Vi kommer definitivt att använda systemet under träningsrundor för att uppdatera statistiken och få insikter om spelet. Men under tävling får det stanna hemma, det är trots allt ett extra moment att tänka på vid varje slag, och det kan ibland störa koncentrationen.