Samsö – En pärla norr om Stora Bält

Tiden tycks nästan ha stått stilla på den danska ön Samsö trots turister som kommit från när och fjärran. De färdas med cykel, i bil eller i egen båt. 

Ön som nås med färja från Kalundborg eller Hou  bjuder på många rösade vandringsleder, något som passar både gammal och ung.

Att denna sandiga ö är grön märks på det stora utbudet av grönsaker som saluförs på var och varannan gårdsplan. De lokalt producerade grödorna är givetvis ekologiska och potatisen är särskilt känd bland gourmeter, något som märks särskilt under sommarhalvåret då en av de många festivalerna handlar just om potatis av alla de slag.Ölutbudet är inte att klaga på, många bryggs lokalt på traditionellt vis.

Ljuset är inte helt olikt Skagens. Från öns norra landtunga kan man se både Jylland och Själland i vackert väder. Det finns gott om matställen, särskilt på de större orterna som Ballen, Tranebjerg och Nordby. Där tillverkas också lokal öl enligt gammal tradition, något som givetvis kan avnjutas på flera bykrogar.

Golf på Samsö

Samsö Golfklubb ligger på södra delen av ön där de vackra vyerna avlöser varandra i rask takt, något som ger en njutning för den som älskar strandängar och hav. Allt är småskaligt och charmigt och lever väl upp till myten och det danska gemytet. Läs mer om golfbanan här.

Hotell och vandrarhem

Hotellen dominerar logiutbudet på de större orterna, men det finns även vandrarhem och campingplatser att tillgå.Strandlyst Hotel og Restaurant, Brundbymark‎.

Vägnätet är väl utbyggt, även för cyklister. Samsö mäter blott ett par mil nord-sydlig riktning och halvannan mil som mest på bredden.