Över pölen – till Minneapolis med Icelandair

Minneapolis, here we come! Idag hoppar vi över Atlanten för den första resan under höstsäsongen, och vi flyger till Minneapolis med Icelandair. Icelandair är ett av mina favoritflygbolag till just USA.

Varför just Icelandair? För det första är det bekvämt och enkelt. Om du reser mellan städer dit Icelandair flyger (och de är många; 25 i Europa och 15 i Nordamerika) så flyger du närmaste vägen, med bara ett kort stopp i Reykjavik längs storcirkelrutten från Europa till USA. Icelandairs tidtabell gör att alla flygningar kommer till Reykjavik mer eller mindre samtidigt, så stoppet är kort, bara lagom långt för att sträcka lite på benen och kanske shoppa lite. Flygplatsen är kompakt, så allt är nära och din transfer går smidigt. Reykjavik (eller egentligen Keflavik, där flygplatsen ligger) är hemmabas för Icelandair, så skulle s.k. ”tekniska problem”, alla flygresenärers fasa, dyka up så finns det alltid reservplan till hands.

En annan fördel är att transfern är utanför USA, så du går genom tull och passkontroll på din slutdestination. Om du väljer ett flygbolag med byte inom USA så måste du tulla dina väskor på transferflygplatsen, och det adderar ofta timmar till restiden förutom allt besvär att hämta väskor och checka in dem igen.

Vill du dessutom se lite av Island så kan du stanna upp till en vecka på vägen utan extra biljettkostnad. Har du aldrig varit på Island är det ett utmärkt tillfälle till lite sightseeing, Island är verkligen fantastiskt.

Icelandair flyger bara plan med en mittgång, mestadels Boeing 757, vilket betyder färre passagerare och i allmänhet snabbare allt.

Gratis golfbag!

En sista fördel för golfare: Din golfbag reser gratis med Icelandair. Två väskor om vardera 23 kg ingår i alla biljetter, och en av dem kan vara din golfbag (charmigt nog kallas golfutrustning ”små väskor” i bagagereglerna). En sällsynthet i dessa dagar då allt fler flygbolag kräver att man intecknar huset för att få råd att ha med sig sina väskor och i synnerhet sportutrustning.

Nog med beröm, hur var flygningarna?

Till Minneapolis med Icelandair

Flyget till Island från Stockholm var fullbokat, och det fanns bara tre personer vid incheckningen, så kön var ganska lång. Allt som allt tog incheckningen nästan en timme.

Flyget var 20 minuter försenat på grund av en sjuk passagerare på flyget som kom från Island, så vi tog tillfället i akt att äta lunch på Arlanda. Det visade sig vara ett smart drag eftersom bara kaffe och läsk är gratis, resten av maten är till försäljning och utbudet begränsat till mackor och sallader. Dock kan man ha med sig egen mat om man vill.

Service ombord

Planet var rent och fräscht, och stolen var likvärdig med vad vi har vant oss vid i ekonomiklass nuförtiden. Underhållningssystemet var en smula gammalmodigt och hörlurar kostar extra, men har du med dig egna hörlurar så var filmutbudet hyfsat.

Ombordservicen var bra, men inte speciell på något sätt. Man kom runt med vatten ett flertal gånger, och vi slapp stå ut med en massa försäljning av varor.

Vi körde in det mesta av förseningen, och hade en stund att testa loungen på Keflavik. Det är en mycket trivsam lounge, ren och fräsch med gott om sittplatser. Ett bra urval av snacks och smörgåsar, och naturligtvis gratis öl och vin.

Alldeles för snart var det dags att fortsätta resan. Återigen långa köer till passkontroll, och fler köer för ombordstigning. Men allt flöt på i ett behagligt tempo och transfern i Keflavik var på det stora hela behaglig och smärtfri (om man nu någonsing kan kalla en flygplatstransfer ”behaglig”).

Mat bara till försäljning

Andra halvan av resan från Keflavik till Minneapolis med Icelandair är den längre biten, 6.5 timmars flygtid. Vi kom snabbt iväg, eftersom Keflavik sällan drabbas av trafikstockningar. Jag hade turen att få en fönsterplats vid en nödutgång, så flygningen var bekväm med gott om benutrymme. Återigen var planet rent och fräscht, ingenting trasigt eller tillfälligt stängt. Samma service som på planet från Stockholm, alltså ingen gratis mat. Detta är relativt ovanligt på flygningar över Atlanten där mat oftast ingår, så planera därefter. Å andra sidan var bagaget och golfbagen gratis, så att betala för maten kändes mindre betungande.

Flyget kom fram till Minneapolis i tid, och alla våra golfbagar dök också upp. Sammantagen en bra upplevelse utan några speciella överraskningar, precis som det ska vara. Om jag skulle dela ut betyg så får Icelandair ett starkt B+ för helhetsupplevelsen, och A i värde för pengarna. Vi kan rekommendera att flyga till Minneapolis med Icelandair.

En test.