Golf och spa i Nordtyskland – Bra höst och vårgolf

Snart kommer Medelhavsklimatet till Sverige. Man läser numera dagligen i tidningarna och ser på TV-nyheterna hur växthuseffekten kommer att skapa ett varmt och behagligt klimat i Skandinavien, med sol och bad året runt. Men som golfare inser man varje år framåt slutet på september att något Medelhavsklimat blev det inte i år heller. Dags att förlänga säsongen med en golfresa till det ”riktiga” Medelhavet. Eller?

Visst finns det massvis med underbara golfbanor runt Medelhavet. Men för att förlänga golfsäsongen med en månad på hösten eller våren behöver man inte åka så långt. Bra höst- och vårgolf finns redan i nordtyskland. Bara en dryg timmes flygväg från Stockholm, eller ca 5 timmar med bil/buss från Sydsverige.

Golflandet Tyskland

Golf är inte en folksport i Tyskland, i alla fall inte på det sätt den har blivit det i Sverige. Man får definitivt en ”70-talskänsla”, golfen har kommit ungefär lika långt i Tyskland som den hade i Sverige på 70-talet. Men detta är ingen nackdel för golfresenären; Tvärtom.

Tyska golfbanor känns ofta lite mer exklusiva. Ändå är priserna inte högre än i Sverige, greenfee för vardagsspel ligger mestadels kring 30-40 Euro, på helgerna något högre. Och många banor ligger i anslutning till hotell och har utmärkta hotell+golfpaket till mycket attraktiva priser.

Tyska golfare är inga morgonmänniskor. När vi svenskar slog ut var golfrestaurangen fortfarande stängd (men frukosten på hotellet var utmärkt). När vi kom förbi efter första nio satt tyskarna fortfarande och åt frukost. Under de fyra dagar vi spelade behövde vi bara vänta på att få slå ut på ett fåtal hål. Banorna var förvånansvärt tomma, trots strålande höstväder med sol och 22 grader varmt. Till och med på helgen.

Och för den som vill kombinera golf och spa är Tyskland rätt land. Många av golfanläggningarna ägs av hotell med tillhörande spa. En utmärkt kombination för den som har en make/maka/sambo som inte spelar golf. Eller för den frustrerade golfaren som behöver varva ner efter ett dussin bollar i vattnet…

Hamburg med omkrets

Schloss Ludersburg. 45 minuter söder om Hamburg på Lunenburgerheden ligger Schloss Ludersburg, ett av många slottshotell i Tyskland. I direkt anslutning till hotellet ligger två 18-hålsbanor, The Old Course och The Lakes Course, båda utmärkta banor. Men låt er inte luras av namnen: eftersom det finns en ”Lakes Course” kan man tro att det är mindre vatten på Old Course, men det är bara delvis sant. Sjutton av hålen på Old Course har någon form av vattenhinder, något som er utsände bittert fick erfara.

Golfanlage Schloss Ludersburg erbjuder mycket prisvärda 3-dagarspaket med hotell och greenfee inkluderat. I anslutning till hotellet och golfbanan finns ett flertal utmärkta restauranger.

Castanea Resort i Adendorf strax söder om Hamburg är en nybyggd anläggning som kombinerar golf med en modern spa-anläggning av högsta klass. Golfbanan är fortfarande rätt ung, inte många träd, men väl kuperad och utmanande att spela. Banan är välplanerad, och kommer med tiden att bli en bana av toppklass.

Men spa-anläggningen är nog den verkliga anledningen att besöka Castanea. Ultramodern, med rum i olika teman, är den en verklig upplevelse för den som önskar en stressfri helg. Eller kanske lite avstressning efter golfen…

Söder om Hannover

Schlosshotell Munchhausen – just det, Baronen som red på kanonkulor, ligger strax söder om Hannover, just utanför Hameln – han med råttorna. Mycket historia på en gång. Hotellet i sig är en underbar kombination av historia och luxuösa moderna bekvämligheter. Allt bevarat på ett mycket smakfullt sätt. Många av rummen har unika planlösningar. Försök få ett rum på översta våningen – många överraskningar väntar!

I direkt anslutning till hotellet finns en modern spa-anläggning, komplett med lap-pool. Allt av absolut högsta kvalitet. Väl värt ett besök, även för den som inte är intresserad av golf.

Granne med Schlosshotell Munchhausen ligger Hamelner Golf Club. Det finns två artonhålsbanor, en fullängds och en korthålsbana. Fullängdsbanan börjar på slätten intill hotellet, men slingrar sig sedan upp i bergen med många intressanta hål och en del panoramavyer. Tyvärr är det lite väl skuggigt på sina ställen, och banan håller inte absolut högsta kvalitet, framförallt är greenerna inte så bra i banans bergsparti. Lite synd, annars är banan vacker och utmanande. Framförallt för benen – hyr definitivt en golfbil, som du dessutom kan få parkerad i garaget under hotellet. Ta hissen direkt till golfbilen.

Hardenberg BurgHotel. Lite längre söderut ligger Hardenberg BurgHotel och GolfResort. Här är det inte spa-upplevelsen som är höjdpunkten, utan schappsprovningen. Slottet har egen schnappstillverkning, och serverar ett antal olika sorter, åtta tror jag visst det var…

Hardenberg GolfResort ligger en bit ifrån hotellet, ca 5 min med skyttelbussen. Det finns två ypperliga 18-hålsbanor. Göttingenbanan och Niedersachsenbanan. Göttingenbanan är den äldre banan, mycket upp- och ner i varierande terräng. Spännande hål, men inte alltför svår.

Niedersachsenbanan är en annan historia. Anlagd så sent som 2001 är den en riktig mästerskapsbana med många svåra hål. En mycket bra bana för låghandicapparen, ibland lite frustrerande för oss andra. Det är svårt att få grepp om banan på bara en runda, men den är väl värd att spela flera gånger.