Costa da Prata – Silverkusten

Costa da Prata – Silverkusten. Ett riktigt bra val för en veckoslutsresa till Portugal när Sverige drar ned rullgardinen och går i ide. 

Bara en timmes bilfärd norrut från Lissabons flygplats väntar fler än tio mästerskapsbanor. Som namnet Costa da Prata antyder så finns Atlanten på armlängds avstånd med allt vad det innebär för golfspel.

Här finns värmen, sanddynerna, havsluften och pinjeskogarna. Allt detta är förutsättningar för att man ska kunna anlägga förstklassiga banor där gräset växer året om och där linksbanor kan kompletteras med park- och skogsbanor.

Regionen kring Óbidos, en stad på UNESCOs lista över världsarv och värd en rejäl sightseeing, blev vår bas när vi valde fyra banor på Silverkusten. Praia D’El Rey var självskriven liksom den nytillkomna linksbanan West Cliffs. Till detta lade vi Royal Óbidos och Bom Sucesso. Simsalabim hade vi fyra toppbanor inom 15 minuters avstånd från varandra!

Vår ambition var att inte bara testa banorna utan också granska boenden och intressanta utflyktsmål för den som kanske följer med på resan utan att spela golf varje dag. Därför valde vi att tillbringa ett par nätter på Praia D’El Reys femstjärniga Marriott Hotel och ett par nätter i Royal Óbidos villor med självhushåll.Gott om smala gränder att utforska i Sintra.

Betyget? Tja, visst är det trevligt med all lyx Marriott erbjuder men villorna går verkligen inte av för hackor. Nästa gång blir det nog fyra dygn i villa – lite prisvänligare än lyxhotellet och lite intimare.

Vi hann också besöka grannstäderna Óbidos och Sintra, två städer med fantastisk historia som bevarats i allt från hus och gator till folkliga traditioner.

Det kanske mest slående när jag sammanfattar känslorna är den guldgruva(!) som Silverkusten är, inbäddad av atlantvindarna, bara cirka fem timmar bort från den ganska grådisiga vintern i Sverige. Vi fick vårt lystmäte på fantastisk golf, bodde bekvämt och njöt av värmen på Silverkusten där vintertemperaturen ligger på i snitt 17 grader under dagen och sommartemperaturen runt 27 grader.

Som alternativ till den sydligare Algarvekusten och den spanska solkusten får Silverkusten mycket högt betyg.

Banor vi testade