Buena Vista Golf, Tenerife, Spain

Stilla dagar på Teneriffa – Golf längs nordkusten

Stilla dagar på Teneriffa – Golf längs nordkusten

Om du har besökt Teneriffas sydkust med alla dess turistområden så är kanske lugn och stillhet inte de första ord du tänker på när du beskriver din semester. Men Teneriffa har en annan sida.

Om du har besökt Teneriffas sydkust med alla dess turistområden så är kanske lugn och stillhet inte de första ord du tänker på när du beskriver din semester. Södra Teneriffa är ett paradis för frusna nordbor, med vackra stränder, nästan garanterat solsken, och en året-runt-temperatur runt 25 grader. Men turistlivet är samtidigt ganska hektiskt.

Men Teneriffa har en annan sida. Vi flög till öns gamla flygplats i Santa Cruz de Tenerife i öns nordöstra hörn, och gav oss ut att utforska den oexploaterade nordkusten.

Real Club de Golf de Tenerife

Efter att ha hämtat hyrbilen gav vi oss av mot vår första anhalt, Real Club de Golf de Tenerife, bara några minuter från flygplatsen i Santa Cruz. Golfklubben är den näst äldsta i Spanien, grundad 1932 (den äldsta finns på grannön Gran Canaria).

När vi förberett oss inför resan använde vi Google Earth för att titta på satellitbilder av banan. På bilden såg vi att banan var placerad i en långsmal rektangel på vad som såg ut som åkermark, intill en motorväg. Våra förväntningar var låga.

Vi kunde inte haft mer fel. Det första hålet är mycket riktigt ganska platt, men sedan klättrar banan snabbt med några ganska smala och knepiga hål. Klättringen fortsätter, och det gäller att tänka strategiskt, framförallt för att undvika de omgivande ravinerna. Vi kommer allt högre, och belönas nu med spektakulära utsikter över Teide, Teneriffas stora vulkan. När vi väl når toppen har vi klättrat mer är 300 m vertikalt. Banan är med andra ord långt ifrån den tråkiga åkermark vi trodde oss se på satellitbildern. Banan utmanar hela tiden med stora höjdskillnader, vilket gör det svårt att bedöma hur långt dina slag kommer att gå. Dessutom finns några dammar samt strategiskt utplacerade bunkrar, men den främsta utmaningen är smala, ibland branta, fairways kantade av skogsmark. På det stora hela en trevlig och utmanande bana som vi definitivt kan rekommendera.

Real Club de Golf, Tenerife, Spain
Många av hålen på Real Club de Tenerife är branta.

Banan ligger i den svalaste och grönaste delen av Teneriffa, så banans kondition är god året runt. Eftersom banan klättrar rätt rejält är det bra att vara beredd på betydligt svalare väder än man kanske upplever nere vid klubbhuset, speciellt under morgontimmarna när dimman ofta lägrar sig. En golfbil kan också varmt rekommenderas för den som har minsta svårighet att gå i branta backar.

Real Club de Golf är i första hand en medlemsklubb. Du hittar inte många turister här. Atmosfären är mycket spansk, och en smula mer formell är på många andra klubbar på ön. Se till att ha en reserverad starttid innan du anländer, och undvik helger eftersom lördagar och söndagar är reserverade för medlemmar.

Från Santa Cruz tog vi motorvägen motorvägen TF-5 västerut. Man kan köra längs kusten och besöka charmiga byar och städer, men det finns ingen väg som går hela vägen längs kusten, utan man måste hela tiden ta sig tillbaka till huvudvägen TF-5. TF-5 är en motorväg ungefär halva kuststräckan, men efter staden Carrera övergår den till en vanlig tvåfilig väg. Så småningom smalnar den av och byter namn till TF-42, dock fortfarande en bra väg.

Garachico

När vägen smalnar av och börjar smeka kusten dyker snart staden Garachico upp.

Garachico är förmodligen den mest otursförföljda staden du någonsin kommer att besöka. Staden har plågats av katastofer som stormar, bränder och översvämningar. Och om det inte var illa nog har den också drabbats av gräshoppssvärmar och pest. På toppen av detta det stora vulkanutbrottet år 1706 som förstödre stora delar av staten, samt hamnen som stod for stadens försörjning.

Garachio, Tenerife, Spain
Staden Garachico.

Vad finns då kvar, kan man undra? En förvånansvärt vacker och charmig liten stad med något av en Medelhavsatmosfär, fast med en kanarisk tvist. Kullerstensgatorna är kantade av restauranger och små butiker, en del lite turistiska men de flesta mer genuina. Det finns flera vackert restaurerade kyrkor som är värda ett besök, till exempel Santa Ana-kyrkan. Bakom kyrkan hittar du ruinerna av den gamla hamnen som förstördes i vulkanutbrottet. Och missa inte (den går inte att missa) hamnen, kantad av stelnad lava från utbrottet, som nu format naturliga swimming pools. Snorkling och dykning är populärt, liksom att fiska från piren.

När du har flanerat klart så ta en paus i baren vid torget bredvid kyrkan. Här finns en lite scen där det ofta spelas traditionell kanarisk musik på helgerna.

Vackra vyer

Från Garachico är det bara en kort bilväg till staden Buena Vista del Norte och vårt mål, Buena Vista Golf strax utanför staden.

Buena Vista betyder ”vacker utsikt”, och det är precis vad som möter oss. Från klubbhusets uteterrass har du hela banan framför dina fötter, med Atlanten som bakgrund.

Buena Vista Golf, Tenerife, Spain
Utsikt från hotellrummet.

Golfbanan, designad av självaste Seve Ballesteros, är ganska lång, 6019 meter. Den börjar i den lite högre terrängen, längst från kusten De första hålen är ganska rättframma, men inte tråkiga, och banan blir bättre och bättre från hål till hål. Nian är det bästa hålet på första halvan. Hålet går parallellt med 18, och avslutas med en green välbevakad av kullar, sand och vatten.

Sista nio bjuder direkt på mer spänning. Tian sträcker sig nedför, rakt mot havet, och slutar på en green i direkt anslutning till havet. Greenen vaktas till vänster av en stor bunker formad som ett ”S”, Seve Ballesteros varumärke.

Buena Vista Golf, Tenerife, Spain

Sedan får man jobba sig uppför igen, nästa hela vägen till klubbhuset, för att sedan vända tillbaks utför på hål 13. De resterande hålen är de kanske mest spektakulära, dragna längs kustlinjen. Hål 15 är de vackraste av dem alla, ett långt (185 m från klubbtee) par 3 där man slår rakt in i sjöbrisen. Missa till höger och bollen slutar bland klipporna eller i havet.

De vackra 16:e och 17:e hålen tar dig längs klipporna vid havet, och det 18:e tillbaka mot klubbhuset, med en green bevakad av kullar, en bäck och en lite sjö. Ett utmärkt avslutningshål där den långtslående kan satsa på green på andraslaget, som gjort för ett spännande avslut att avgöra jämna matcher.

Buena Vista Golf är en bana som är ett utmärkt val för alla typer av golfare, men den är inte den enda anledningen att välja Buena Vista för sin golfsemester. För just intill banan, strax ovanför klubbhuset, hittar du ett femstjärnigt hotell, Hotel Hacienda del Conde. Många av de 117 vackert inredda rummen har balkonger med, just det, vackra utsikter över banan och havet. Hotellet är designat i stilen av en traditionell spansk fince, inklusive ett centralt beläget litet torg. Allt du kan tänkas behöva finns tillgängligt, inklusive flera pooler, ett spa, och ett par restaunger, en a la carte och en buffet. Det är svårt att tänka sig en bättre golfbana-hotellkombination.

Buena Vista Golf, Tenerife, Spain
Om du tar till vänster från 16:e green och följer promenadvägen kommer du till den här poolen.

Vi har inte svårt att tänka oss att bara bo på hotellet och spela golf hela semestern, men man kan också ge dig ut och utforska omgivningarna. Alldeles intill, på gångavstånd, hittar vi den lilla staden Buena Vista del Norte. Här hittar man ett flertal små restauranger i olika prisklasser. Om du har turen att komma vid rätt tid kan du också ta del av firandet av någon lokal högtid, det finns många.

Utflykter

Om du, mot alla odds, tröttnar på lugnet och stillheten på nordkusten är det fullt möjligt att åka på en dagstur till någon av golfbanorna på den södra sidan av ön. Bilfärden tar ungefär en och en halv timme genom bergslandskap i skuggan av vulkanen Teide. Lite slingrigt, men mycket vackert och väl värt mödan. Vi startade kl 7 på morgonen, och han med marginal till vår starttid kl 8:45 på Golf del Sur, den bana på sydsidan som ligger längst ifrån Buena Vista. Vi hann till och med att spela 18 hål en andra bana, Costa Adeje , samma dag. Men det är en annan historia.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Minnesota Wild Hockey

Vi byter spel för en kväll

Vi byter golf mot ishockey för en kväll. Det lokala NHL-laget heter Minnesota Wild och spelar på Xcel Enery Center i centrala Minneapolis. Xcel Energy

Headline

Add Your Heading Text Here