Golf i Egypten

Egypten har en golftradition som går tillbaks till 1882, då den första banan i landet, Gezira Sporting Club, grundades. Mycket har hänt sedan dess, väldigt mycket. Vi reste runt i landet, och blev positivt överraskade (nästan) överallt.

Det finns drygt 20 golfbanor i Egypten, som ur golfsynvinkel kan delas in i följande områden: Kairo (öst och väst), Rödahavskusten, Sinai, Luxor, och Medelhavskusten.

Kairo

I Kairo finns den äldsta banan, men också en hel rad nya golfbanor. Kairo är en MYCKET stor stad, med en minst sagt intensiv trafik. Att ta sig runt är ett äventyr i sig. Det är därför kanske bäst att tänka sig Kairo som två städer, Kairo Öst och Kairo Väst.

Den internationella flygplatsen ligger i östra Kairo, liksom flera av de bästa golfbanorna.

Alldeles intill flygplatsen hittar man JW Marriott Mirage City Golf Club. Marriott är en utmärkt bas för en golfsemester i östra Kairo, och Mirage City Golf Club är en mästerskapsbana som tål att spelas mer än en runda.

En halvtimme söder om Marriott hittar man Katameya Heights Golf & Tennis Resort. Som framgår av namnet är banan mycket kuperad, med lysande utsikt över New Cairo, en av Kairos nyare stadsdelar. Även denna bana håller mycket hög klass.

Lite längre österut ligger Katameya Dunes. Dunes är en helt ny bana, så ny att bostadskvarteren i omgivningen ännu inte är färdigbyggda, vilket gör den lite knepig att hitta. Men banan är färdig, och den är i vårt tycke den bästa banan i Kairo. 27 hål i tre slingor, en utmaning med definitiv ”linkskänsla” även om det är en parkbana med ökenkaraktär.

Längre norrut i östra Kairo hittar man Amarante Golf City, en ny bana som vi tyvärr inte hunnit besöka.

I västra Kairo finns en rad banor, både nya och ”gamla” (från 1990-talet).

Den kanske mest kända banan i Kairo är Mena House Golf Course, mestadels för att den ligger granne med Pyramiderna, och det är den banan man ser på alla golfbilder med pyramiderna i bakgrunden. Mena House undergår fn en större renovering, och är inte öppen för spel.

Två andra stora golfanläggningar i västra Kairo är Dreamland Golf Resort och Soleimania City. Här råder viss förvirring, för golfbanan i Soleimania City heter Pyramid Golf & Country Club, medan hotellet invid Dreamland Golf heter Hilton Pyramids Golf Resort. Håll tungan rätt i mun.

En av de nyaste, och i vårt tycke den bästa banan i västra Kairo, är den Greg Norman-designade The Allegria Golf Club. Banan är helt ny, så ny att klubbhuset temporärt ligger mellan 5:e och 6:e hålet. Servicen är det dock inget fel på, och banan är en juvel.

I trakterna av Allegria hittar man också Orange Lakes Golf Club, en lovande bana fortfarande under utbyggnad.

Trots att de inte alls ligger i Kairo räknas ofta Stella Di Mare Golf & Country Club och den helt nya Sokhna Golf Club med när man talar om Kairo. Detta därför att det är till Kairo man oftast flyger när man ska till dessa banor, de ligger bara någon timme med bil från Kairo, längs norra Rödahavskusten vid Suezbuktens mynning.

Röda Havet

När man ska till Röda Havskusten går flyget oftast till Hurghada. Hurghada är en av världens solsäkraste städer, med 3.800 soltimmar per år, och dessutom ett av många dykparadis vid Röda Havet.

I själva Hurghada finns bara en golfbana, och det är en liten 9-hålare vid namnSteigenberger Al Dau Golf Course. Banan räcker naturligtvis inte för en hel golfsemester, utan är mer att betrakta som ett träningsområde för närspel. Men den är nattbelyst, vilket gör Steigenberger till en trevlig bas för golfutflykter upp och ner längs kusten. En artonhålsrunda på någon av de andra banorna, en trevlig middag på Steigenberger, och sedan en niohåls nattrunda.

En knapp halvtimme norr om Hurghada hittar man turist- och semesterstaden El Gouna. Här är allt planerat in i minsta detalj för en perfekt semester i solen. Hela staden är byggd runt en lagun, och lagunen är även i spel på de flesta av hålen på El Gouna Golf.

Söderut från Hurghada, drygt en halvtimme med bil, ligger Soma Bay och The Cascades Golf and Country Club. Även Soma Bay är en turiststad, med fem topphotell med olika specialiteter. Cascades Golf är en park/ökenbana, med en utmanande layout med flera hål längs kusten. The Cascades är i vårt tycke den för närvarande bästa golfbanan i Egypten, med hård konkurrens från Taba Heights, Katameya Dunes, och Allegria.

Sinai

Nu lämnar vi Afrika och beger oss till Asien. Tvärs över södra Suezbukten från Hurghada hittar vi Sharm El Sheikh, ett annat populärt turistmål för frusna vintergolfare. Sharm El Sheikh nås liksom Hurghada med charterflyg direkt från Sverige.

Sharm El Sheikh har två golfbanor, en färdig och en under utbyggnad. Jolie Ville Golf Clubär den bana som är spelklar. En lite platt ökenbana, men den spottar upp sig efterhand, och avslutningshålen är både vackra och lite luriga.

Ytterligare en bana är på gång i Sharm El Sheikh, Sinai Golf Heights.

Den för svenskar mest oåtkomliga banan är Taba Heights Golf Resort, eftersom det för närvarande inte finns några flygförbindelser med varken Sverige eller Kairo. Taba ligger längst norrut i Aqaba-bukten, precis vid gränsen till Israel, två och en halv timmes bilfärd från Sharm El Sheikh. När man sitter på balkongen på kvällen har man utsikt över Jordanien rakt fram, Israel till vänster, och Saudiarabien till höger. Just i det här hörnet av världen verkar man komma överens, Israeler kan besöka Taba utan visum i upp till två veckor.

Taba Heights är en riktig toppbana, i par med The Cascades. Banan ligger inklämd mellan bergen och havet, vilket ofta leder till en utmanande vind.

Luxor och Medelhavskusten

Längs Medelhavskusten finns två golfbanor, Egyptens näst äldsta i Alexandria Sporting Club, och ett helt nytt komplex i El Alamein, Porto Marina Golf Club. Och även Luxor har fått en golfklubb, Royal Valley Golf Course.

Alla banor i Egypten

Index och sammanfattning till alla banor i Egypten hittar du här.

Golfjournalen rekommenderar

Att rekommendera några banor över andra är alltid riskabelt. Men vi sticker ut huvudet:

Bästa resortgolfen – The Cascades Golf and Country Club. Bo på hotellet vid banan, ät gott, slöa vid poolen efter golfrundan. Men se till att komma ut tidigt på banan, helst kring kl. 0700, det går långsamt senare på dagen. Det finns bara en bana att spela, men den är desto bättre.

Bästa golfvariationen – Östra Kairo. Tre, kanske fyra toppbanor. Bo på JW Marriot, spela Mirage City, Katameya Heights, och Katameya Dunes. Den äventyrlige kan spendera någon dag även i västra Kairo, gärna på Allegria. Men hyr inte bil, trafiken är ett kaos utan like. Ta en taxi, och besök pyramiderna på vägen.